Kjøtttcanneloni

Ingredienser
Crêpes 3 egg 150 g hvetemel 50 g smør, smeltet, pluss ekstra til steking 2 ½ dl melk Kjøttsaus: 3 ss olivenolje 1 løk, hakket 1 hvitløksfedd, finhakket 400g karbonadedeig 1 laurbærblad ½ kanelstang 1 ss worchestershiresaus ½ ts tørket mynte 1 ts paprikapulver 1 ¾ dl hvitvin 1 boks hermetiske tomater a 400 g, hakket 1 håndfull persille, hakket Tomatsaus: 1 hvitløksfedd, skrelt og lett knust 2 ss olivenolje 1 boks hermetiske tomater a 400 g, hakket 4-5 basilikumblader Béchamelsaus: 60 g smør 40 g hvetemel 5 ½ dl melk, lunken nyrevet muskatnøtt 50 g revet parmesan
Tilberedning
Lag crêpes: Pisk eggene i en bolle. Rør inn mel og et par syper slt. Tilsett smør under omrøring. Rør inn melken litt om gangen, til det blir en jevn røre. La det stå og svelle i omkring 20 min. Varm litt smør i en 15 cm stekepanne. Tilsett en halv øse røre, og fordel den raskt i et jevnt lag i bunnen av pannen. Stek til undersiden er gyllen, snu med en stekespade og stek på den andre siden. Legg over på en tallerken og stek resten av røren. Du trenger 12 crêpes, og skal ha nok røre til at du kan gjøre noen mislykkede forsøk. Lag kjøttsausen: Varm olivenolje i en stor kjele. Fres løken gyllen på middels varme. Rør inn hvitløk. Tilsett karbonadedeig, laurbærblad, kanelstang, worcestershiresaus, mynte og paprikappulver. Fres på sterk varme i ca 8 min under hyppig omrøring til kjøttet begynner å bli jevnt brunt. Tilsett vin, og kok i noen få minutter til vinen har fordampet. Tilsett tomater, kok i noen få minutter og tilsett deretter 3 ¾ dl vann. Smak til med salt. Kok opp, skru ned varmen og kok uten lokk på svak varme i ca 45 min. Tilsett persille når det gjenstår 10 min av koketiden. Lag tomatsausen: Varm hvitløk og olje i en kjele. Tilsett tomatene når hvitløken begynner å dufte. Smak til med salt. Kok opp, skru ned varmen og kok på svak varme i 15 min, eller til tomatene moser seg. Tilsett basilikum og 1 ¼ dl vann mot slutten av koketiden. Mos det til det blir en jevn saus. Lag béchamelsausen: Smelt smøret i en liten kjele. Pisk inn mel, og kok i noen få minutter under konstant omrøring. Begynn å tilsette den varme melken. Den blir umiddelbart absorbert, så arbeid raskt – pisk med den ene hånden og tilsett melken litt etter litt med den andre. Når sausen er blitt jevn og ikke for tykk tilsettes salt, pepper og revet muskatnøttt. Fortsett å koke i omkring 5 min under konstant omrøring. Det skal bli en svært tykk og jevn saus. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 180 grader. Smør en 20×30 cm ildfast form. Anrett: Dypp 2-3 ss tomatsaus jevnt i bunnen av formen. Fordel 3 ss av kjøttfyllet langs en side av en crêpe og rull den stramt sammen. Gjenta med resten av crêpene. Fordel rullene i to rader på seks oppå tomatsausen i bunnen av formen. Legg bèchamels i klatter på toppen og øs tomatsausen over og mellom rullene slik at du kan se litt bèchamel her og der. Dryss med parmesan på toppen. Stek i ca 40 min, eller til overflaten bobler og begynner å bli gyllen. Avkjøl kort før servering.

Om Kjøtttcanneloni

Canneloni er en tradisjonell italiensk rett, men la oss fokusere på en spesifikk variant: kjøttcanneloni. Med sin rike, velsmakende fylling av kjøtt og sauser, har den blitt en favoritt blant matelskere på tvers av kloden. Matretten er ikke bare elsket i hjemlandet, men har også funnet popularitet i utallige andre land.

Kjøttcanneloni er en type pasta som ordinært er rullet rundt en fylling av kjøtt. Vanligvis brukes to typer kjøtt i fyllingen: svinekjøtt og storfekjøtt. Disse blandes med krydder, løk, hvitløk og noen ganger også spinat for å skape den velsmakende fyllingen. I noen regioner tilsettes det også soppsorten porcini for en mer robust smak. Etter at kjøttfyllingen er plassert inne i pastarørene, dekkes det hele med tomatsaus og ofte også hvit saus, før det hele gratineres i ovnen.

Det som er unikt med kjøttcanneloni er kombinasjonen av forskjellige smaker og teksturer. Pastaen er laget av semolina- eller durumhvete, som gir dishen en viss fasthet. Fyllingen av kjøtt gir også retten en herlig, fyllig smak. Sauser adderer dessuten fløyelsmykhet til det hele og gir retten en rund og fyldig smak. Tomatsausen legger til en litt syrlig smak som virkelig komplimenterer kjøttet.

Tradisjonelt sett er kjøttcanneloni en viktig rett under den italienske julemiddagen, men i dag er den en populær rett året rundt. I tillegg finnes det forskjellige regionale versjoner av retten, noe som viderefører det rike, gastronomiske mangfoldet som kjennetegner det italienske kjøkkenet. Retten passer utmerket til både hverdags og fest.

For de som ønsker å lage hjemmelaget kjøttcanneloni, er det viktig å huske at kvaliteten på ingrediensene kan ha stor innvirkning på smaken. Velge ferske og gode råvarer, bruk tid på sausene og kjøttfarse, det vil gi en utrolig smaksrik rett. Kjøttcanneloni kan være tidkrevende å lage, men resultatet er vel verdt innsatsen. Det er en glede å se familie og venner nyte en skål med dampende, deilig kjøttcanneloni. Uansett om du velger å lage din egen pastadeig eller kjøper ferdige cannelloni-rør, er det viktigste at du lager maten med kjærlighet. Det kommer definitivt til å skinne gjennom hos dine gjester.

Oppsummert kan vi si at kjøttcanneloni er en smakfull og tilfredsstillende matrett. Den blander pastas enkelhet med rikheten fra kjøtt og sauser og skaper en smaksopplevelse du ikke vil glemme. Enten du bestiller den i en restaurant eller lager den selv hjemme, er kjøttcanneloni en rett som fortjener å bli feiret.

Legg igjen en kommentar