Server symbolsk mat på valentinsdagen:
Kjærlighetsfisken skrei
Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få om noen strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør.
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager på valentinsdagen den 14. februar, skal du velge skrei. Dette er torsken som akkurat har lagt bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget for minst fem år siden, havområdene i Lofoten og Vesterålen.
Kjærlighetsreisen til Nord-Norge
Skreien serveres nå på alle fat i Norge, slik den tradisjonsrike fisken har vært servert i hundrevis av år. Den er likevel bare en gjest, trofast riktig nok, men den er bare på kjærlighetsreise til Nord-Norge.
Resten av året lever den i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i disse dager.
Får deg i form
Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle dine kjære på valentinsdagen: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet. Proppfull av omega 3 for hjertet og vitamin D for skjelettet setter den deg også i form for kvelden.
Fakta om skrei:
• Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover.
• Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av
verdens best forvaltede.
• Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo.
• Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D.
• Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene
klippfisk og tørrfisk.