(Kan lages med lam eller biff)

Kleftico er en tradisjonell gresk-kypriotisk lammerett som på Kypros kokes sakte i opp til 12 timer i leireovner utenfor huset eller tavernaen. Turister som kommer til Kypros på ferie, anbefales ofte Kleftico på restauranter og tarvenaene som en introduksjon til det kypriotiske kjøkkenet. Det er imidlertid enkelt å lage Kleftico hjemme i kalde nord også – selv uten leireovn. Ser man bort fra omstendighetene, er nemlig Kleftico like enkel å lage som den er velsmakende. Alt du trenger for et høvelig måltid er lammekjøtt (eller biff), poteter, oregano, laurbærblader, vann og olivenolje.

  • 1,5 kg kjøtt i biter. Alt lammekjøtt kan brukes, men ben eller skulderne er det som tradisjonelt blir brukt.
  • Noen laurbærblader.
  • Oregano.
  • Litt olivenolje.
  • Salt og pepper (nykvernet pepper er best).
  • Ca 2 glass vann.

Kleftico kan lages i en terracotta gryte eller en stor ildfast form med et tett lokk.

Bland alle ingrediensene unntatt vann og la kjøttet ligge i marinaden over natten.

Neste dag kan du velge mellom to ting
(1) Ha alle ingrediensene i potten med vannet.
eller
(2) Pakk hvert kjøttstykke individuelt med aluminiumsfolie og et lite stykke laurbærblad, og hell over vannet.

Dekk så potten med aluminiumsfolie, og sørg for at den er godt forseglet.

La den stå i en medium oppvarmet ovn i 2 – 3 timer til kjøttstykkene er møre. Det er lurt å sjekke vannet omtrent halvveis gjennom å sørge for at potten ikke går tørr. Kjøttet skulle falle av bein når det er klart.

Kleftico er best servert med stekte poteter, eller ris eller hvete pilaf, yoghurt og salat. Det er også veldig godt med bakte poteter til.

Merk: Lamme kjøtt har normalt en del fett på seg, så hvis du ikke liker fett på kjøttet, er det bare å trimme det før du starter på matlagingen eller velge et slankere kjøttstykke.