Høstsesongen med sine vakre farger er her igjen, og det er en perfekt årstid for hyggelige vennesammenkomster med ost og kjeks på menyen. Castellos to nye Jersey-oster er begge tilskudd til butikkenes muggostsortiment, og bør falle i smak hos både osteelskere og muggostnoviser. De nye muggostene er milde og myke, og passer perfekt inn på ethvert ostefat som serveres en mørk høstkveld.

Castellos to nye muggoster, Jersey Creme og Jersey Mild, egner seg like godt til lange ost- og vinkvelder som til forrett eller dessert. Jersey Creme er en fløyelsmyk og balansert hvitmuggost med milde toner av smør og aprikos, mens Jersey Mild har en rund smak av fløte og sjampinjong, krydret med små drypp av blåmugg. Begge ostene er milde og myke, og de passer dermed godt til personer som ikke har så mye erfaring med muggost, samtidig som de har en kvalitet som gjør at de også appellerer til mer erfarne ostespisere.

Jersey-melk gir rike og myke oster

De to nye ostene fra Castello er laget av melk fra Jersey-kuer, noe som gir osten en rik og karakteristisk smak. Jersey-melken inneholder også mer proteiner, fett og mineraler enn annen melk, og det bidrar til ostenes myke og kremete konsistens. De nye ostene har dessuten fått en annerledes og kreativ innpakning, som skal illustrere ostenes milde og myke preg.

– Vi er opptatt av å drive innovasjon innenfor muggost- og spesialostkategorien, og med våre nye Jersey-oster introduserer vi en mildere type muggost som vi tror at vil falle i smak hos både ostekjennere og personer som i utgangspunktet kanskje er litt skeptiske til muggost. Vi håper at disse ostene vil åpne muggostverdenen for en ny gruppe forbrukere, samtidig som de kan fungere som spennende variasjon for personer som allerede har sansen for muggost, sier Marion Nesje, markedssjef i Arla Foods Norge, som selger og markedsfører Castello.

Husk variasjon på ostefatet

Når man skal servere ost er det lurt å sørge for variasjon i utvalget på ostefatet. Ved å tilby ulike ostetyper kan du ta med gjestene dine på en reise i smaksopplevelser, hvor dere får oppleve harmoni så vel som kontraster i både smak, lukt, utseende og konsistens. Og på en mørk høstkveld sammen med gode venner eller familie, og kanskje noe godt i glasset, kan et variert ostefat være med på å skape en minnerik og hyggelig aften.

I tillegg til myke oster som Jersey Creme og Mild er både faste oster, som ostene i Castello Reserve-serien, og mykere oster, som Castello Blå, en viktig del av et ostefat. I tillegg til oster som er ulike når det gjelder utseende og struktur bør du også sørge for variasjon i smak og lukt ved å velge både milde og sterke oster – ostefatet skal stimulere både smakssansen, luktesansen og synet. Castello Reserve-serien består for eksempel av tre kraftige, vellagrede oster som gir osteutvalget en ekstra snert, mens den klassiske og karakterfulle blåmuggosten Castello Blå vekker smaksløkene dine, samtidig som den har et harmonisk uttrykk.

Variasjon og kontraster i tilbehøret er også viktig, uansett om du skal servere ost til forrett eller dessert, eller om du planlegger en skikkelig ostekveld. Men husk at tilbehøret skal supplere og forsterke ostene, ikke overdøve dem. Milde oster passer godt til lettsaltede og smaksrike kjeks, mens sterkere blåmuggoster gjerne kan få følge av søtere tilbehør som pærer eller druer.

Visste du at…

  • Nordmenn spiste gjennomsnittlig 17,5 kilo ost hver i 2011
  • Jersey-ostene får sin kremete konsistens blant annet som følge av at de modnes utenfra og innover
  • Innpakningen på de nye Jersey-ostene er inspirert av sjokolade- og parfymedesign
  • Man bør temperere ost i minst én time før man skal servere dem – først da kommer ostenes smaker og aromaer til sin rett
  • Ost bør pakkes inn i matpapir og legges i en plastpose – på den måten får den tilført luft, samtidig som du unngår at den blir klebrig