Ingredienser
Legg potetene i kaldt vann med litt salt. Vannet trenger ikke dekke potetene, det holder at det er et stykke opp på dem. Sett kjelen på plata, og skru på fullt, legg på lokk. Etter noen minutter koker det. Da skrur du plata ned på laveste eller nest laveste «hakk», litt avhengig av hvor kraftig plata er. Når det har gått ca. 20 minutter (mandel skal koke kortere, andre poteter lenger, noen skal koke nesten 30 minutter) kjenner du på potetene om de er passelige. Er de ikke det lar du dem stå litt til.
Tilberedning
Om det blir for kaldt (slutter å dampe når du tar av lokket) skrur du plata litt opp (og passer på å ikke skru den riktig så mye ned neste gang). Når det er lett å stikke i potetene er de ferdige. Blir du fortsatt ikke fornøyd, prøv å kjøpe en annen sort poteter (det står som oftest på hva potetsorten heter når du kjøper dem).

Mer om emnet: Koke poteter

Å koke poteter er en matlagingsteknikk mange av oss tar for gitt, men det er mer dybde og vitenskap bak denne prosessen enn du kanskje forestiller deg. Ved å forstå hvordan du skal koke poteter til perfeksjon, kan du virkelig forbedre smaken og teksturen på dine favoritt potetretter. Først og fremst er det viktig å velge riktige poteter for formålet. I Norge foretrekker vi ofte mandelpoteter eller kerrs pink fordi de har en god smak og konsistens etter koking.

Når du har valgt potetene, begynner du med å skrelle og vaske dem. Forsikre deg om at du fjerner eventuelle sår, grønne områder og øyne, da disse delene kan være bitre og potensielt skadelige å spise. Neste skritt er å kutte potetene i lik størrelse hvis de er store, for å sikre jevn koking. Imidlertid er små ‘nypoteter’ best å koke hele, da de vil beholde mest av smak og næringsstoffer.

Koking av poteter skal utføres med kaldt vann for å oppnå en jevn koking. Hvis du begynner med varmt vann, vil utsiden av poteten bli overkokt før innsiden er ferdig. Legg potetene i en gryte med nok vann til å dekke dem, og tilsett en god håndfull salt for ekstra smak. Kok opp på høy varme, og reduser deretter varmen til medium lav slik at det fremdeles simrer kraftig.

En ting mange ikke vet er at koketiden for poteter kan variere avhengig av type og størrelse. Generelt skal en medium potet ta mellom 15-20 minutter å koke. Du kan sjekke om en potet er ferdig ved å stikke en kniv eller gaffel inn i den – hvis den glir lett inn og ut, er den klar.

Det siste trinnet etter koking er å drenere vannet fra potetene. Det kan være lurt å la dem dampe i kjelen et par minutter etter at vannet er drenert, for å få ut eventuell ekstra fuktighet. Dette vil hjelpe potetene å få en litt tørrere og fluffigere innside, noe som er spesielt viktig hvis du har tenkt å lage potetmos.

Å mestre kunsten å koke poteter kan virkelig løfte dine potetretter til et nytt nivå. Husk at alle disse trinnene ikke bare gjelder for vanlig hvit potet – de er like relevante for søtpoteter, nye poteter, og alle de andre fantastiske potettypene som er tilgjengelige der ute. Lykke til med din neste potetmåltid!.