Ingredienser:
Se fremgangsmåte

Fremgangsmåte:
Det lønner seg som regel ikke å kjøpe kjøtt for å koke kraft, ettersom det finnes buljongekstrakt (terning, pulver) av bra kvalitet i handelen. Har man derimot tilgang på kjøtt, ben, avskjær etter jakt, slakt eller storkjøp, bør man ta vare på dette og koke kraft. Kraftben er også av og til å få kjøpt i butikken. Ben fra storfe, elg, rein, rådyr etc. gir mer smak enn ben fra gris. Kalveben gir ekstra fin kraft. Knekk bena i ca 5 cm lange stykker. Skjær eventuelt kjøtt i mindre biter. Legg ben og kjøtt i en stor gryte eller kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til ben og kjøtt er dekket. Tilsett 1 ts salt pr. liter vann (3 ts = 1 ss). OBS! Til mørk kraft med kraftig smak legges kjøtt og ben i en langpanne og brunes i stekeovn først, ca 20 minutter ved 225-250 C ovnsvarme. Kok kraften sakte uten lokk i 4-5 timer. Skrelte røtter, for eksempel gulrøtter, persillerot, knollselleri, løk eller purre, persillestilker og noen pepperkorn, timian eller einerbær, legges i etter halve tiden. Smak på kraften. Når den er ferdig, skal den ha kraftig smak og ha kokt noe inn. Sil kraften og avkjøl den så raskt som mulig for holdbarhetens skyld. Små mengder kraft oppbevares noen dager i kjøleskap. La da fettkaken ligge på som et beskyttende lokk. Ta ellers bort fettkaken, øs opp kraften i frysebegere eller plastposer og frys den inn.

Mer om emnet: Koking av viltkraft

Koking av viltkraft spiller en avgjørende rolle i å fremheve ekte smaker i viltkjøtt. Denne fremgangsmåten er ofte undervurdert, men den bidrar betydelig til å realisere gourmetmåltid. Prosessen krever ikke bare tid, men også forståelse av ulike kokeprinsipper og teknikker.

En grundig koking av viltkraft starter med valg av riktig kjøtt. Som regel benytter man seg av bein fra viltkjøtt, gjerne kombinert med kjøttrester. Dette er fordi beinene inneholder mye kollagen som blir til gelatin under langvarig varmebehandling. Gelatin gir kraften en deilig, fyldig tekstur og en rik smak. Ikke glem å riste beinene i ovnen først for å utvikle en fyldigere og dypere smak.

Det neste trinnet innebærer tilsetning av vann, grønnsaker og krydder. Grønnsakene (som løk, gulrot og selleri) gir kraften mer næring og smak. Urter som timian, laurbærblad og rosmarin, samt en dash sort pepper, tilfører en subtil aromatisk karakter.

Koking av viltkraft innebærer en lav og langsom kokeprosess. Pass på å skumme av overflaten regelmessig for å fjerne urenheter og fett. Dette vil gi en klarere og renere viltkraft. Hele kokeprosessen kan ta alt fra 4 til 24 timer, avhengig av hvor intens du vil ha smaken.

Etter å ha silet viltkraften, kan du enten bruke den umiddelbart, oppbevare den i kjøleskapet i noen dager, eller fryse den for lengre oppbevaring. En godt tilberedt viltkraft kan brukes i mange forskjellige retter, blant annet supper, sauser eller gryter, som alle bidrar til å løfte viltkjøttopplevelsen til neste nivå.