Ingredienser

Bein vingespisser og halsen fra en kylling evt også skinnet
1 gulrot
1 liten løk
evt. 1 purreløk
en liten slump olje

Tilberedning

Kyllingkraft

Del opp bena i biter. Hell litt olje i en gryte, og ha i kyllingbena. Stek veldig lett, de skal ikke bli brune. Hell over kaldt vann slik at bena er dekket. Del grønnsakene grovt opp og tilsett dem, du trenger ikke skrelle dem. Kok opp, skum av det skummet som danner seg. La det stå å syde i 30 min. Sil av og reduser til det halve .

Kalkunkraft

Samme framgangsmåte som over, men la det stå i 45 min, før du siler ifra.
Krisekraft kalkun.

Når man helsteker kalkun har man ikke noe skrog å koke kraft på, men som oftest følger det med en pose innmat, og halsen. Leveren er er uegnet, den steker du i ovnen sammen med kalkunen de siste 45 min.

Skjær også vingetuppene av selve kalkunen. Varm en god slump olje i en gryte, ha resten av innmaten, halsen og vingetuppene oppi, og stek til det blir skikkelig brunt da får du frem maksimalt med smak. Ha oppi en gulrot, evt. det grønne fra en purre og en løk. Hell over kaldt vann, kok opp, og la det stå å trekke i 45 minutter, sil fra og reduser.

Sper du i tillegg sausen med sjyen som ligger igjen i langpanna, får du en god saus. Husk å koke kraft av skroget etter det er «renplukket» se under, den kan du fryse og bruke neste gang du har kalkun.

Har du plass i ovnen sammen med kalkunen, kan du også la innmaten stå der og brune i ei egen langpanne sammen med grønnsakene og la det stå å brunes en times tid (tiden er avhengig av hvor varm du har ovnen, så følg litt med.)
Hønsekraft

Del en høne i biter, legg den i en gryte. Hell over kaldt vann. Tilsett en stor løk, og etpar gulrøtter i biter. Kok opp og skum av. Skru ned varmen og la det stå å syde i ca 2 1/2 time. Ta opp hønsestykkene og sil kraften, reduser den til det halve.
Det ferdigkokte kjøttet kan f.eks. brukes som tilsetning i gryteretter eller supper.
Eller som hunde/kattemat, det blir neste like billig som boksemat, og er garantert mer populært.

Kraft av skroget til helstekt fugl.

Det går også an å koke kraft på skroget fra helstekt fugl. Plukk kjøttet av skroget, del det opp og legg det i en gryte, hell over kaldt vann, kok opp, og la det stå å trekke i 25 min sammen med en gulrot.
Denne kraften blir selvagt ikke så sterk, som av «rå» bein, men redusere du den ned til 1/4 etter den er frasilt blir det alikevel et brukbart resultat.