Ingredienser
50 gr gjær 2 dl melk 150 gr margarin 400 gr hvetemel 1 egg 200 gr gulost, revet 100 gr kokt skinke, finhakket 1 ½ dl purre, finsnittet eller litt hakka vanlig løk egg til pensling litt revet ost til dryss på toppen
Tilberedning
Rør gjæren ut i lunken (37 grader) melk. Bland i smeltet smør, mel og egg, og lag en jevn deig. Hev i ca 30 mi nutter. Trill deigen ut til en lang pølse og kjevle den flat. Fordel ost, skinke og purre langs midten av deigen. Rull sammen, og løft deigen over på stekeplaten. Form deigen som en kringle med skjøten ned mot platen. La den etterheve ca 15 minutter. Pensle med egg og dryss med litt revet ost eller sesamfrø. Serveres lunken. Stekes i ovn på 225 grader, nederste rille i ca 30 minutter.

Mer om Kringle med ost og skinke

Kringle med ost og skinke er en kjent og populær norsk rett, men det er mer til denne kulinariske delikatessen enn du kanskje vet. Til tross for sin enkelhet er det en rett som krever nøyaktighet og tålmodighet for å nå perfeksjon. En smørdeig som stekes gyllenbrun, snøhvite lag med herlig smeltet ost, og saftige skiver med skinke som er seige i kantene og perfekt saltet – dette er en kulinarisk opplevelse som virkelig gir et unikt inntrykk.

Kringle med ost og skinke har flere opprinnelser, men den mest dokumenterte kommer fra den norske kulturarven. Det er antatt at oppskriften ble brakt til Norge av danske og svenske handelsfolk i det 19. århundret. Siden den gang har den utviklet seg og tilpasset seg norske smaker, og er now en ubestridt favoritt blant nordmenn. Selv om denne retten er hovedsakelig kjent som en julerett, er det ikke uvanlig å se den på menyen til forskjellige arrangementer gjennom hele året, særlig til frokost eller lunsj.

Et bemerkelsesverdig aspekt ved kringle med ost og skinke er dens alsidighet. Til tross for en tilsynelatende enkel oppskrift, er det mange kreative variasjoner og tolkninger av denne retten. Noen foretrekker å tilsette grønnsaker som paprika og løk, mens andre kaster inn ekstra fyll som bacon, kylling eller røkelaks. De mer eventyrlystne kan eksperimentere med eksotiske oster og krydder, noe som gir retten en spennende vri.

Likevel, det er ikke bare smaken som gjør denne retten så unik. Kringle med ost og skinke er også en visuell fest. Den flettede formen presenterer seg ikke bare vakkert på tallerkenen, men gir også hver bit en perfekt kombinasjon av fylde, saft og smak. Noen foretrekker å piffe opp presentasjonen ved å drysse litt melis eller revet ost på toppen før steking, noe som gir en deilig gyllen skorpe.

Til slutt, for de som er bekymret for ernæring, er kringle med ost og skinke en næringsrik rett. Laget med sunne ingredienser som skinke, ost og mel, er det en god kilde til protein og karbohydrater. I tillegg kan du alltid legge til ekstra grønnsaker eller korn for å øke fiberinnholdet. Selvfølgelig, som med all mat, er det viktig å huske på porsjonsstørrelser og balanse, men det er ingen grunn til å avstå fra å nyte denne deilige norske klassikeren.

Gjennom historien og til i dag fortsatte kringle med ost og skinke å være en uunnværlig del av den norske matkulturen. Og med så mange muligheter for tilpasning og uttrykk, er den bare beg begynnelsen på reisen. Det gjenstår bare å si, «Bon appétit!».