Ingredienser:
DEIG 3 dl hvetemel 1/4 ts salt 125 gram smør 2 ss vann FYLL 400 gram kjøttdeig 1 ts salt 1-2 ss smør 12-15 småløk 1-2 hvitløkbåter 1/2 buljongterning 1 dl vann 1 grønn paprika 2 dl melk 2 egg 2 dl revet ost 1 ts basilikum 1 ts timian

Fremgangsmåte:
1. Bland salt og hvetemel, smuldre inn smør og tilsett vann. Elt raskt sammen og la deigen hvile kaldt i en 1/2 time. 2. Brun kjøttdeigen i smøret. Tilsett presset hvitløk, paprikaen i strimler, buljongterning, vann og krydder. La røren småsurre i 5 minutter. 3. Fordel paideigen i en paiform (godt opp langs kanten) og prikk med gaffel. Stek ved 180 grader i ca. 10 minutter. 3. Gi småløken et oppkok i vann. Da blir den lettere å rense. 4. Fyll kjøttrøren i paiskallet, stikk løken nedi. 5. Visp sammen egg, melk og revet ost og ha over resten. 6. Stek retten på nederste rille i ovnen ved 190-200 grader, til eggeblandingen er stivnet og paien har fått fin farge. Server med grønn salat til.

Mer om Løk og kjøttdeigpai

Løk og kjøttdeigpai blir ansett som en klassisk familiemiddag, spesielt populært i norske hjem. Det som er fascinerende med denne paien, er dens lokkende kombinasjon av løk og kjøttdeig, omsluttet av en knasende, butterdeigskrust.

Selv om løk og kjøttdeigpai er kjent for sine grunnleggende ingredienser, er det rom for variasjon og personlige tilpasninger. For eksempel, om man ønsker en mildere versjon, kan man velge å bruke en søt løk i stedet for løk. Man kan også blande inn forskjellige urter og krydder, som timian, rosmarin eller hvitløk, for å tilsette mer smak på paien. Noen kan også velge å tilsette ekstra grønnsaker, som gulrøtter og erter, for å gjøre paien mer næringsrik.

Kjøttdeig utgjør hjertet av denne retten, og valget av kjøttdeig kan også variere. Svinekjøtt, biffkjøtt, kyllingkjøtt, elgkjøtt, eller en blanding av flere forskjellige typer kjøtt, er alle velegnede alternativer. Hver type kjøtt vil gi paien sin unike smak og tekstur. For de som foretrekker et vegetarisk alternativ, kan kjøttdeig erstattes av sopp, linser, eller til og med nøtteblandinger.

Servering av løk og kjøttdeigpai kan være like allsidig som selve tilberedelsen. Mens noen foretrekker å nyte retten rett fra ovnen, serveres den ofte ved romtemperatur for å la smakene utvikle seg. Hensiktsmessige sider kan inkludere en frisk salat, stekte poteter, eller en kremet saus. For virkelig å fremheve smakene i paien, kan en dråpe worcestersaus eller chutney fungere som et ypperlig tilbehør.

Selv om vi oftener ser løk og kjøttdeigpai som en middagsrett, er den også en utmerket lunsjrett. Den er lett å pakke, nesten som en matboks, og er helt utmerket kald. Den er også et populært alternativ for piknik eller utendørsarrangementer, takket være dens robusthet og allsidighet.

Til slutt, det blir sagt at løk og kjøttdeigpai kan være enda bedre neste dag, etter en natt i kjøleskapet. Dette lar de forskjellige smakene få tid til å blandes, noe som gir en enda rikere og mer kompleks smaksopplevelse. Så neste gang du lager en deilig kjøttdeig- og løkpai, tenk på å lage litt ekstra og spar litt til restemat!.