Ingredienser
100 gr. (soya)margarin 4 1/2 dl. hvetemel 2 ss. (soya)melk 6-8 løk, hakket 1 dl. hakket kål eller brokkoli 1 boks tomater grønnsaksbuljong rosmarin timian karve urtesalt
Tilberedning
Bland margarin, hvetemel og melk til en deig som formes til et paiskall i en smurt, ildfast form. Stek ved 225 grader i 15 minutter, eller til skallet er gyllenbrunt. La resten av ingrediensene småkoke i 10 minutter. Hell fyllet over paiskallet og stek i 15-20 minutter ver 180 grader.

Mer om emnet: Løkpai

Løkpai, også kjent som ‘tarte à l’oignon’ på fransk, er en deilig rett som har sin opprinnelse i Frankrike, nærmere bestemt Alsace-regionen. Som navnet tilskriver, er hovedingrediensen løk som karamelliseres til perfeksjon før de legges på en smørrik paideig. Den karameliserte løken gir paien en subtil sødme som er yderst smakfull og tiltalende.

Nøkkelen til en dekadent løkpai er å karamellisere løken langsomt og forsiktig over lav varme. Denne prosessen fremkaller løkens naturlig sødme og tilføyer en rik dybde til paiens overordnede smak. I tillegg til løk, kan du utvide smaksprofilen ved å inkludere andre ingredienser som hvitløk, urter og ost. Geitost er spesielt populær i tradisjonelle løkpaier fordi den gir en skarp kontrast til løkens sødme.

Å lage en løkpai krever tid, men det er en givende prosess. Paideigen krever kaldt smør og litt dyktighet for å få den sprø og tett, en essensiell del av en perfekt pai. På den annen side, kan du også bruke forhåndslaget butterdeig for en raskere prosess. Uavhengig av valget, vil nøkkelen til en god pai være den karameliserte løken som utgjør fyllet.

Servering av løkpai er også noe å ta i betraktning. Selv om den kan nytes varm rett fra ovnen, mener mange at den er best når den har fått kjølt seg litt ned siden fyllet får mulighet til å «settles». Den er også fantastisk til å lage på forhånd, da det er minst like god neste dag. Server den sammen med en enkel grønn salat for en balansert måltid.

Selv om løkpai kan høres enkelt ut ved første øyekastet, er det mange måter å tilpasse og forbedre retten på. For eksempel, bruk ulike typer løk, som rødløk eller sjalottløk, for en unik smaksvist. Krydder som timian eller rosmarin kan også legges til for ekstra dybde og komplimentere løkens sødme.

Løkpai er en ærefull hyllest til ydmyk løk. Med sin deilige, karamelliserte fyll og rik smørdeig, er det en rett som kan nytes til enhver anledning, enten det er en hverdagsmiddag eller en spesiell sammenkomst. Kreativiteten stopper ikke ved løk. Skap din egen versjon og oppdag gleden av denne klassiske franske paien.