Ingredienser
2 toppede ss. hvetemel 1 ss. smør 4-6 dl. kraft 1/2 løk 1 ss. eddik
Tilberedning
Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. kraft og kok opp under omrøring. Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Tilsett 1/2 revet løk og 1 ss. god vineddik og la det koke i 3-4 minutter til. Smak til med salt og evt. litt sukker. Som sagt kan du fryse kjøtt i sausen, da trenger du rikelig med saus fordi kjøttet «suger» den til seg. Har du øst av så mye kraftfra kraftgryta at beina ikke dekkes, fyller du på mer vann.

Mer om Løksaus

«Løksaus» er en type saus som, som navnet tilsier, primært inneholder løk som hovedingrediens. Den er elsket av mange for sin unike kombinasjon av sødme og syrlighet, som gir et komplekst lag av smak til en rekke retter. Men visste du at det er flere typer løksaus, hver med sin egen distinkte karakteristikk?

Vanlig løksaus er kanskje den mest kjente typen, og denne sausen kan lages ved å sakte koke løk i smør til løken blir myk og karamellisert, hvoretter man tilsetter væske som kylling- eller grønnsakskraft. På dette punktet kan du også tilsette krydder som hvitløk, timian og laurbærblad for å forsterke smaken. Noen mennesker liker også å tilsette en skvett vin eller balsamicoeddik for en dypere, mer robust smak.

En annen variant av løksaus er fransk løksaus, som er kjent for sin rike, dype smak. Denne sausen begynner på samme måte som den tradisjonelle løksausen, men etter at løken er karamellisert, tilsetter man hvitvin, kjøttkraft og tørket timian. Sausen gjennomgår deretter en langsom koking på lav varme i flere timer for å trekke ut den maksimale mengden smak. Fransk løksaus serveres ofte med et stykke brød dyppet i sausen, topped med smeltet ost, noe som gir et enda dypere lag av smak og tekstur.

Men løksaus er ikke bare begrenset til europeisk mat. I India lages det en type saus kjent som do pyaaza, der løk brukes i to former – hakket og i form av puré – for å lage en tykk, krydret saus. Denne sausen brukes ofte i retter med lam, kylling eller grønnsaker, og er kjent for sin sterke, robuste smak og komplekse kryddersammensetning.

Løksausen har også en viktig plass i japansk mat. Her lages en søt og mild type løksaus ved å koke hakket løk, sojasaus, hvitvinseddik, sukker og ingefær sammen. Denne sausen brukes ofte til å akkompagnere kjøttretter som yakiniku (grillet kjøtt) og tonkatsu (panert svinekjøtt).

Løksaus er virkelig en internasjonal delikatesse, elsket og tilberedt på forskjellige måter over hele verden. Den viser løkens utrolige allsidighet og evne til å tilføre smak og dybde til forskjellige retter. Fra en deilig biff middag til en krydret indisk curry, gir løksausen et deilig, rustikt preg som gjør ethvert måltid minneverdig.