Ingredienser
1 boks opphakka skinke 2 purrer skåret i tynne ringer 2 hakka løker ½ liter buljong 1/3 liter fløte 2 stk. primulaost salt pepper
Tilberedning
Surr løken blank i meierismør. Kokes sammen med buljong og purre ½ time. Ha i skinke, ost og fløte. Suppen kan gjøres klar i god tid i forveien, og varmes opp igjen. Smak suppen til med krydder. Serveres med baguetter eller andre små brød.

Mer om Løksuppe

Løksuppe er en populær matrett verden over, elsket for sin rike og smakfulle aroma. Oppskrifter varierer fra region til region, men grunnprinsippet er det samme – å koke og karamellisere løk til en søt, jordnær base som deretter blir forvandlet til en mettet suppe. Denne rike, behagelige parabolen har dessuten en fascinerende historie og et bredt spekter av helsefordeler som ikke alltid er kjent.

Historisk sett spiller løksuppe en viktig rolle i det franske kjøkkenet. I middelalderen ble løksuppe ansett som en ‘folkelig’ rett fordi løk var billig og lett tilgjengelig. Faktisk ble løksuppe ofte servert til fattige eller tjenestefolk, og den ble tilberedt ved å koke løk i vann og smaksette det med salt. I dag, er den franske løksuppen mer sofistikert og gjøres ofte med buljong, hvitvin og gratinert ost.

Løksuppe er ikke bare deilig, den har også mange helsefordeler. Løk er kjent for å være rik på antioksidanter, spesielt quercetin, som kan beskytte kroppen mot frie radikaler. Den inneholder også et høyere innhold av vitamin C, noe som kan bidra til å styrke immunforsvaret og fremme bedre helse. Faktisk er det noen som hevder at en varm bolle med løksuppe kan gi lindring fra forkjølelse og influensa.

Hvordan man lager den perfekte løksuppen kan kanskje kreve litt tid og tålmodighet, men resultatet er vel verdt innsatsen. Først skal løken karamelliseres for å utvikle en dyp, søt smak. Dette kan kreve opp til en time, men denne prosessen er nøkkelen til suppeens unike smak. Buljongen skal deretter tilsettes for å gi den karakteristiske fyldige smaken. OST spiller også en vesentlig rolle, vanligvis er det brukt en type hvitost, som gruyère, som er ristet på toppen av suppen.

Det er også mange måter å tilpasse løksuppe på. Noen liker å tilsette andre grønnsaker, som gulrøtter eller selleri, for ekstra næringsverdi og smak. Krydder kan variere etter personlig smak, men laurbærblader, timian, og hvit pepper er ofte brukt. Noen foretrekker også å tilsette litt hvitvin eller brennevin for å heve smaken.

På tross av sin enkle natur, er løksuppe en sofistikert og velsmakende rett som har en rik historie og utallige helsefordeler. Med sin dype, varme smak og nærende ingredienser, er det ikke rart at denne suppen har overlevd i århundrer og fortsatt er elsket over hele verden. Løksuppe er virkelig en tidløs klassiker som viser at man noen ganger ikke trenger mer enn noen få ingredienser for å skape et smakfullt, næringsrikt måltid.