Ingredienser
2 store håndfuller løvetannblomster og 1 l. kaldt vann settes over varmen og oppvarmes langsomt til kokepunktet. Trekkes så av varmen og skal stå natten over.
Tilberedning
Dagen etter helles blomstene i et dørslag og får dryppe av seg. Presses godt med begge hender. Saften blandes med 1 kg råsukker og en halv sitron i skiver. Settes på kokeplaten uten lokk ( på laveste styrke så ikke vitamene blir ødelagt ) Slik fordamper væsken uten koking. Konsistensen skal ikke være for tynn da kan den surne. Det skal være en passe tyktflytende sirup som smaker godt på brødskiver.

Mer om emnet: Løvetannsirup

Løvetannsirup er en unik og deilig kjøkkenkreasjon hentet direkte fra naturen selv. Før du kanskje skjærer den ned og kaster den ut av hagen din, er det verdt å merke seg at løvetannplanten er utrolig næringsrik. Både blomstene og bladene kan brukes til å lage ulike typer kulinariske delikatesser, en av dem er løvetannsirup.

Denne sirupen bærer både løvetannens subtile sødme og næringsverdi. Tradisjonelt har løvetann vært brukt som medisin i mange århundrer, kjent for sine betennelsesdempende, avgiftende og fordøyelsesfremmende egenskaper. Når det gjelder ernæring, er løvetann rik på vitamin A, C og K, samt mineraler som jern, kalsium og kalium. Løvetannsirup er også en god kilde til antioksidanter som kan bidra til å bekjempe oksidativt stress og støtte generell helse.

Å lage løvetannsirup er en naturlig prosess som ikke krever mye innsats eller dyre ingredienser. Den mest tidkrevende delen er å plukke løvetannene, noe som ideelt sett bør gjøres på en solrik dag når blomstene er på sitt mest åpne. Når blomstene er plukket, skal de settes til å trekke i vann over natten for å frigjøre sin smak og næringsstoffer. Deretter blir denne infusjonen sakte kokt med sukker til den når sirupens konsistens, og dermed har du din egen løvetannsirup.

Løvetannsirup kan brukes på en rekke måter i matlagingen. Mange mennesker liker å bruke den som en naturlig søtner i te eller andre drikker. Den kan også brukes til baking, som en glasur for grønnsaker eller kjøtt, eller som topping på pannekaker og vaffler. I tillegg kan løvetannsirup også brukes til å lage hjemmelagde desserter, som gelé eller syltetøy, og gir en unik lett bitterhet som balanserer søtheten.

En annen spennende aspekt ved løvetannsirup er dens bruk i hjemmelaget vinproduksjon. Løvetannvin er en gammel tradisjon, spesielt i landlige deler av Europa, der hver vår bringer et rikelig utvalg av løvetannblomster. Ved å bruke løvetannsirup i stedet for den tradisjonelle druesirupen, gir det vinen en unik aroma og smak, en virkelig spesiell opplevelse for de eventyrlystne vinelskerne.

Å kvitte seg med løvetann fra hagen din kan friste, men husk at denne beskjedne planten er en skattekiste av næringsstoffer og muligheter på kjøkkenet ditt. Løvetannsirup er bare ett eksempel på hvordan hagens ‘ugress’ kan forvandles til en næringsrik og smakfull delikatesse.