Mye av maten vi spiser er fraktet langt, fra andre verdensdeler med båt, fly og lastebil, noe som åpenbart vil ha en effekt på miljøet i negativ retning. Videre, er det ufattelig mye mat som går rett i søpla, og i Norge kaster vi tonnevis, hundrevis av tonn, med mat hver eneste dag. Dette er mat , som med noen enkle forkunnskaper, kan brukes til å lage gode, næringsrike oppskrifter med – og i noen tilfeller kan utgått mat brukes til i kjøkkenhagen osv.
Spis kortreist mat
Kortreist mat, er mat som er produsert lokalt nær deg, men til nød kan være produsert i Norge eller nabolandene. Poenget med kortreist mat, er det er mange ulike grønnsaker, kjøtt og annen type mat, som er produsert i Norge eller lokalt’. Ved å velge denne typen matvarer vil miljøbelastningen reduseres betydelig. Det er tross alt ikke nødvendig å kjøpe poteter produsert i eksempelvis Midt Østen, når vi har nok produksjon her hjemme. Mye lokalprodusert mat er ofte sesongbasert også, så det kan lønne seg å følge med på diverse Facebook sider eller nettsider hvor disse matvarene annonseres.
Unngå å kaste mat
Det totale svinnet i Norge er på nesten 400.000 tonn spiselig mat hvert eneste år. Dette er uhorvelig mye mat, som det er helt unødvendig vi kaster. For å motvirke matsvinn kan du enten planlegge bedre eller gå oftere på butikken. Mange butikker setter ned prisen på matvarer som nærmer seg utløpsdato. Selv om det er datovarer så kan du bruke sunn fornuft, fordi det er mer vanlig enn ikke, at du fremdeles kan spise den aktuelle matvaren selv om utløpsdatoen er forbi.
Det er mange oppskrifter som med fordel kan bruke mat som er på vei til utløpsdato. Et godt eksempel på dette er lapskaus, som jo er en matrett hvor du skal bruke restemat.
Andre måter å tenke miljø på
Om du vil tenke på miljøet i andre situasjoner, er det en spennende verden vi lever i, fordi det er blitt enklere enn aldri før å ta miljøvennlige valg. Gode eksempler på dette er elbiler, tøybleier og engangsbestikk fra fornybare kilder. Du kan også velge vekk mat som er pakket inn i unødvendig plastemballasje, som du ofte ser ved langreist mat.
Hvis du vil tenke miljø, er det blitt lettere enn aldri før i dag, og alt fra produsenter til butikker, er blitt mer miljøbevisste, selv om det fremdeles er langt unna en bærekraftig produksjon i Norge. De som kan skape forandring, er oss forbrukere og da må vi ta de vanskelige valgene noen ganger selv om vi ikke får akkurat den sorten potet vi er vant til. Mange produsenter kaster mye mat, som nok ikke forbrukerne er klar over, fordi vi ikke kjøper kortreist mat i butikken men velger de matvarene som er dårlig for miljøet – mest sannsynlig er dette ubevisst.
Det er mange måter å tenke miljø på når du skal lage mat. Økologisk, sunn mat er ikke bare sunt for miljøet men også for kroppen vår.