Mat er en viktig del av hverdagen til folk flest. Matvanene våre er forandret veldig mye de seneste årene, fra tradisjonell husmannskost, hvor maten gjerne var kortreist, til lett tilgang til matvarer fra hele verden. Det gjør det ekstra vanskelig å bestemme hva som skal på matfatet, fordi det er så mye å velge mellom når vi går i butikken. Det er en seksjon for asiatisk mat, en for meksikansk mat, vi kan velge mellom frukt fra hele verden og også norske gårder selvfølgelig. Men det vi nordmenn velger oftest er pizzaen!

En reise i matvaner

Går du tilbake til 1800 tallet så spiste nordmenn faktisk grøt og brød i store mengder. Var man heldig, og tilhørte den øverste klassen, spiste man suppe, fjærkre og fisk til middag. Mye har skjedd siden den gang, og nordmenn flest har fått en mye bedre økonomi. På grunn av økt velstand har prisene sunket relativt til inntekt, noe som i tur har gjort de aller fleste matvarer tilgjengelig for alle. Dette skiftet har faktisk gjort, at vi spiser sunnere i dag enn for 200 år siden, for 50 år siden og bare for 10 år siden. I dag spiser nordmenn mindre sukker og mer av kjøtt, fisk og frukt, som gir oss de proteiner, mineraler og vitaminer, som kroppen trenger.

Hva står på menyen i dag?

Med ovenstående som bakteppe må vi neste anta at det er en frisk kyllingsalat som står på bordet til middag? Nei, det er faktisk pizza som står øverst på listen over hva nordmenn spiser mest av og den kan også være sunn. I helgene liker vi nemlig å kose oss, og da er det taco eller pizza, som står på menyen. Her skal du få en enkel oppskrift, som kan gire fredagskosen et hakk sunnere, fordi det er de små valgene som monner stort, i forbindelse med en balansert og sunn kost.

Sunn pizzadeig

Til å lage deigen trenger du 100 gram hvetemel og 100 gram sammalt hvetemel. I tillegg til 7g gjær og 125 ml lunkent vann. Miks alt sammen i en mikser (helst med et blad som er egnet til å elte deig) og tilsett en knipe salt. Når deigen er ferdig blandet sammen skal den være fast og klar til å eltes ut. Lag en flat bunn med en rulle og legg bunnen på et bakepapir smurt med litt olje. Legg så alt på et steikebrett.

Legg til topping

Til topping kan du smøre ut 200g hakkede tomater (en boks). Prøv å tømme ut litt saft først, så ikke pizzaen blir altfor våt. Nå er det tid til å legge på godsakene. Halve cherrytomt’ater, squash i strimler, 1 teskje kapers, grønne oliven, 1 finhakket hvitløk og 25 gram mater, squash i strimler, 1 teskje kapers, grønne oliven, 1 finhakket hvitløk og 25 gram mozzarella skal holde fint. Dryss litt olje over til en avslutning og la deigen heve i 20 minutter. Pizzaen skal steke i 10-12 minutter på 240 grader. Følg med så den ikke svir seg.

God fornøyelse. Så enkelt er det å lage en sunn pizza, som gir deg en kulinarisk matopplevelse.