Deilige og sprø

Deilige og sprø

Ingredienser: – Bakepoteter – vanlige store poteter kan selvfølgelig også brukes! – Minst 2 liter rapsolje – solsikkeolje burde også kunne brukes – Salt i rikelige mengder Tilberedning: NB!Potetene friteres tre ganger. – Vask potetene – Skjær dem i passende størrelse pommes frites og skyll dem under kaldt vann inntil vannet ikke lengre blir «farget» av stivelsen – Kok pommes fritesene i vann med ½ dl eddik i 10-12 minutter – La dem så kjøle i kjøleskapet i ca. 30 minutter – Varm oljen på ca. ⅔ varme – test om oljen er varm nok ved å stikke enden av en av pommes fritesene ned i oljen – det skal boble stille og rolig – La pommes friterne steke inntil de begynner å ta farge – hemmeligheten ligger i å steke små porsjoner av gangen – bruk evt. en stålsil – Deretter skal de kjøles i ca. 30 min. Igjen – her kan du også slenge dem i fryseren inntil du skal bruke dem – Siste omgang skal det full fart på oljen og pommes fritesene stekes inntil kulør er sprøhet er perfekt – heller for mye enn for lite Noter og anretning Det kan være vanskelig å få samtlige pommse frites ferdige på samme tid da de skal lages i små porsjoner. Dette lille problemets kan løses ved å legge de ferdige pommes fritesene på en bakeplate og varme dem i en varmluftovn ved 200 grader i 5 minutter.

Mer om emnet: POMMES FRITES – deilige hjemmelagde

Pommes frites, eller franske fries som de også kalles, er en universell favoritt side rett. Her er noen interessante fakta samt tips for å lage deilige hjemmelagde pommes frites.

Pommes frites stammer opprinnelig fra Belgia, ikke Frankrike som mange tror. Belgierne begynte å steke poteter på 1600-tallet, etter å ha brukt teknikken på fisk. Hvis de ikke kunne få tak i fisk på grunn av frossen elv, brukte de poteter i stedet. Belgia har til og med et museum dedikert til pommes frites. Det er også i Belgia at «twice fried» teknikken ble utviklet, som er vitenskapen bak den perfekte frityrstekte poteten.

For å lage perfekte hjemmelagde pommes frites, er valget av potet viktig. Vanligvis anbefales melete varianter som Russet eller Idaho, men for dem som ønsker en mer kremet konsistens, kan potetsorter som Maris Piper eller King Edward være et godt alternativ. Skjær potetene til den ønskede størrelsen, men husk at jo tynnere de er, desto mer sprø blir de.

Før frityrsteking, er det best å bløtlegge potetskivene i kaldt vann i minst 30 minutter eller opptil over natten. Dette fjerner overflødig stivelse fra potetene, noe som resulterer i sprøere frites. Etter bløtlegging, tørk potetene grundig for å hindre oljesprut under steking. Deretter steke potetene i frityr eller i en dyp panne med olje. Oljen skal være ca 180 grader for perfekte frites.

Stek først potetene i 5-7 minutter til de er myke, men ikke brune. La dem deretter avkjøle helt før du steker dem igjen. Ved andre steking, økes temperaturen til 190 grader og potetene stekes til de er gyldenbrune og sprø. Dette kalles altså «twice fried» teknikken.

Å salte fritesen rett etter den andre stekingen er essensielt for en god smak. Du kan også leke med krydder og sauser for å tilpasse smaken etter eget ønske. Parmesan, trøffelolje, krydder og aioli er bare noen av alternativene du kan prøve ut. Så, med litt tid og planlegging, kan du lage perfekte hjemmelagde pommes frites som vil overgå den beste take away. Bare husk å modere inntaket av frityrstekt mat, selv om det er fristende å gafle i seg mer av denne deilige retten.