60 gr. smør
1 mellomstor løk, finhakket
200 gr. små sjampinjonger, i skiver
2 ss. sitronsaft
220 gr. laks, renset for skinn og ben, i 2 cm.biter
2 hardkokte egg, hakket
2 ss. hakket dill
2 ss. hakket persille
salt og nykvernet pepper
2 ½ dl. kokt ris
2/3 dl. fløte
375 gr. frossen butterdeig, tint
1 egg til pensling, lett pisket
Pensle et bakebrett med olje el. smeltet smør. Smelt halvparten av smøret i en stekepanne.
Legg i løken og la den surre i ca. 5 minutter, eller til den er blank.
Tilsett sopp og la det surre i ca. 5 minutter til. Rør inn sitronsaften, bland godt. Ha blandingen over i en bolle.
Smelt resten av smøret i en kjele, legg i laksen og la den steke lett i 2 minutter. Ta kjelen av platen, avkjøl noe, og tilsett egg, dill, persille, salt og pepper etter smak. Bland forsiktig og sett kjelen til side. Bland ris og fløte i en liten bolle.
Kjevle ut halvparten av butterdeigen til et rektangel på 18 x 30 cm. Og legg det på bakeplaten. Spre halvparten av risblandingen over leiven til 3 cm. fra alle kantene. Legg på lakseblandingen, deretter soppen og avslutt med resten av risen.
Kjevle ut resten av deigen til 20 x 32 cm. og legg den over fyllet.
Klem sammen kantene godt så pirogen blir tett. Pynt den evt. med deigrestene.
La platen stå i kjøleskapet i ca. 30 min. Forvarm ovnen til 210 grader.
Pensle pirogen med pisket egg, og stek den i ca. 15 min. Reduser varmen og stek videre i 15-20 min., eller til pirogen er gyllen.