Ingredienser

1,5 liter hvetemel (en kilos pakke), pluss et par desiliter i bakhånd
4 dl finmalt rug
3 ts salt
9 dl lunkent vann, om lag 40 grader
2 ss maltekstrakt, eller honning
5 gram gjær

Tilberedning

Bland mesteparten av hvetemelet og alt rugmelet sammen med saltet i en stor bolle. Varm vannet til det er lunkent, rundt 40 grader, og bland inn gjær og maltekstrakt.

Lag en fordypning i melet og bland inn vannet, litt etter litt, mens du rører det inn med en sleiv eller med hendene. Når alt vannet er jobbet inn i melet, vil du ha en blaut og klissete deig. Elt forsiktig og la stå i et kvarters tid, så melet får tid til å trekke til seg fuktighet. Elt deigen. Er den veldig klissete, ha i mer mel. Elt i en halvtimes tid (du trenger bare å elte to minutter, så kan du gjøre noe annet i fem minutter osv., så lenge det er en halvtime fra du begynner til du slutter). Ha deigen tilbake i bollen og dekk til med plast. Sett den på et sted uten trekk der temperaturen er stabil og rundt 20 grader. La den heve til den er dobbelt så stor. Dette tar mye tid, litt avhengig av temperaturen. Sist jeg lagde brød, lot jeg det stå og heve over natta.

Løft ut deigen, del den i to eller tre og form den til fine, avlange brød. Dekk til med plast og kjøkkenhåndkle og la heve til de er dobbelt så store. Slå opp brødene en gang til, det vil si at du slår ut lufta av dem. Legg dem godt fra hverandre på et stekebrett og dekk til med et kjøkkenhåndkle (ikke plast den siste gangen). Varm ovnen til den er 220 grader. La brødene heve til de er dobbelt så store. Skjær grunne snitt i toppen av brødene med en tynn, skarp kniv eller et barberblad og sett i ovnen. Skru ned varmen til 180 grader og stek i omtrent 45 minutter midt i ovnen.