Lapskaus

Ingredienser
3-400 g karbonadedeig eller kjøttdeig 1 pose lapskausblanding 1 pk brun saus (evt. lag sausen fra bunnen av)
Tilberedning
Brun kjøttet i en kjele eller stor panne. Bland saus-pulver med vann til det er jevnt og hell over kjøttet Hell i lapskausblandingen og la det putre til grønnsakene begynner å gå i oppløsning. Krydre med masse pepper og evt. annet krydder. Serveres med flatbrød eller brød. (og tyttebær om du liker det)

Om Lapskaus

Lapskaus er en tradisjonell norsk rett med røtter tilbake til sjøfolk og deres utfordringer med å tilberede smakfull og nærende kost på lange seilaser. Retten er i dag en nasjonal favoritt og uttrykket «Norsk som lapskaus» betegner noe som er veldig typisk for det norske.

Selv om det finnes mange varianter av lapskaus, er den tradisjonelle versjonen en enkel, men deilig sammenkokt rett fylt med ulike kjøtt- og grønnsakstyper. Retten blir ofte tilberedt med kjøttrester, poteter og andre grønnsaker som gulrot, løk og kål. Til tross for at det er en hverdagslig rett, er lapskaus en smaksrik og god middag som er elsket av mange.

I tillegg til tradisjonell lapskaus finnes også brun og lys lapskaus som er to andre velkjente versjoner av den norske favoritten. Brun lapskaus er kjennetegnet ved sin mørke, rike farge, oppnådd ved å brune kjøttet og grønnsakene før de kokes. Dette gir retten en fyldigere, mer robust smak. Lys lapskaus på sin side, er en mildere rett som vanligvis lages med u brunet kjøtt og grønnsaker, noe som gir den en lys, appetittvekkende farge og et delikat smaksbilde.

Retten har også spredt seg utenfor Norges grenser, og det er ikke uvanlig å finne den i menyer på skandinaviske restauranter rundt omkring i verden. Den amerikanske varianten, kjent som «lobscouse», er mer lik en tradisjonell sjømannsgryte med saltkjøtt og hardt brød. På tysk kalles retten «Labskaus», og er populær blant Nord-Tyske sjøfolk. I Irland er det en rett kalt «Scouse», som har likheter med lapskaus, men som vanligvis tilberedes med lam.

Til slutt, men ikke minst, har lapskaus en sentral plassering på norske matbord gjennom historien. Det er en rett som alle kan tilberede og sette sitt eget preg på, det kan menes at dette er en av grunnene til at den har overlevd århundrer med kulinariske endringer og trender. Med sin robuste smak og nærende ingredienser, er lapskaus virkelig en stolt representant for det norske kjøkken.

Legg igjen en kommentar