Ingredienser
1/2 stk Løk 200 gram Kjøttdeig dæsj Ost 2 spiseskje Tomatpuré 1 boks Hermetiske tomater 4 deciliter Melk 50 gram Margarin 2 spiseskje Mel 9 stk Lasagneplater Krydder: 1 teskje Pepper 2 fedd Hvitløk 1 spiseskje Oregano 2 spiseskje Basilikum
Tilberedning
Kjøttsaus: Bland Kjøttdeig, 1 ss basilikum, oregano, pepper og 1 fedd hvitløk. Stek det i en panne tilsett løk, Tomatpurè og Hermetiske Tomater. La alt koke sammen i ca. 10 min. Ostesaus: Smelt margarin og rør ut melet sammen med 1 ss basilikum og hvitløk. Spe melet i litt og litt, slik at det ikke klumper seg. Spe i melken til sausen blir passe jevn. Tilsett ost og la den smelte. Legg Kjøttsaus, Ostesaus og Lasagneplater lagvis i en ildfastform, og stek den i ovnen på ca. 225 grader i 30 min.

Mer om Lasagne

Lasagne er en fantastisk italiensk rett som har blitt elsket av mange mennesker rundt om i verden. I Italias kulinariske repertoar er lasagne et klassisk eksempel på hva det italienske kjøkkenet kan tilby. Hvem ville trodd at lag på lag med pasta, ost og kjøttsaus kunne skape en slik kjærlighetsaffære blant matelskere på tvers av kulturer og kontinenter? Men først, la oss dykke dypere inn i lasagnens historie.

Lasagne er antatt å ha sin opprinnelse i Midt-Italia, spesielt fra regionen Emilia-Romagna. Navnet «lasagne» kommer faktisk fra det greske ordet «lasanon» som betyr pott. Ikke desto mindre ble termen senere latinisert som «lasanum» for å bety å «kokepot» i det romerske imperiet. Det er datert tilbake til middelalderen, men det er også tegn på at en lignende rett var til stede i den antikke greske sivilisasjonen.

Oppskriften på denne retten har imidlertid utviklet seg over tid. Klassisk lasagne, kjent som Lasagne Alla Bolognese, inneholder typisk hjemmelaget pasta, béchamelsaus og ragu. Her i dag er lasagne generelt laget med lag av pasta, blandet med en rik bolognesesaus, en hvit béchamelsaus, toppet med et sjenerøst lag med ost, vanligvis mozzarella eller parmesan, og deretter stekt til perfeksjon. Noen versjoner kan også inneholde grønnsaker som spinat, zucchini eller aubergine, mens andre vil kanskje eksperimentere med forskjellige kjøtt som kylling eller svinekjøtt.

I det 21. århundre har lasagne fortsatt å utvikle seg og revolusjonere vår forståelse av pasta. For eksempel har vegetariske og veganere skapt deres egne versjoner av lasagne, erstattet kjøttsausen med grønnsaker og bruk av vegansk ost. Noen even har gått videre til å lage en helt glutenfri versjon av lasagne, som er en tjeneste for dem som har cøliaki eller er følsomme for gluten.

Lasagne er ikke bare en komfortmat, men også et symbol på samling, ettersom det er en rett som ofte deles i store sammenkomster. Den har en dyp betydning i det italienske samfunnet, spesielt under søndagsmiddager og høytider. Uansett hvilken variant av lasagne du foretrekker, er det ingen tvil om at denne italienske delikatessen har blitt en universell favoritt. Fordi når det kommer til mat, har lasagne vist seg å være en sann triumf av enkelhet, smak og tradisjon.

For å konkludere, lasagne er mye mer enn bare pasta. Det er et eksempel på kulinarisk evolusjon, gjennomgått gjennom århundrer, formet av forskjellige kulturer og tradisjoner, og til slutt blitt en global favoritt. Uansett hvor vi er i verden, har lasagne en spesiell plass i våre hjerter og tallerkener.