Ingredienser
2ss ekte smør eller margarin 3 ss mel eller 3 ts maisenne mel 1 1/2 ts buljongpulver litt sukkerkuklør for fargen sin del 4 dl vann (eller saft fra stek e.l.) herbs de provence 1/2 ts muskat litt pepper (etter smak og behag) 1 ts tomatpurree /kanskje ketchup) litt matfløte/fløte etter behag
Tilberedning
smelt smøret, tilføy mel/meisenna og rør godt og fyll oppmed vann e.l. rør godt til sausen er fin og jevn, tilsett krydder etc. og rør godt. La sausen småkoke en liten stund.

Mer om lettvint brunsaus

Brunsaus er en essensiell del av det norske kjøkkenet, særlig når det kommer til tradisjonelle retter som kjøttkaker, karbonader eller ribbe. En velsmakende brunsaus kan løfte disse rettene til nye høyder. Nå i en hverdag der tempoet stadig er høyt, er det mange som ser etter løsninger som gjør matlaging både enkel og smakfull. Her kommer «lettvint brunsaus» inn i bildet.

Til tross for den fremherskende troen om at god brunsaus krever langsommelig simring og mange detaljerte trinn, har det dukket opp alternative metoder som er både tidsbesparende og like velsmakende. Ved å bruke ferdig buljong, smør, mel og noen få krydder, kan man lage en lettvint brunsaus som passer perfekt til ditt neste måltid.

En ting mange ikke er klar over er at man kan lage brunsaus i bunnen av gryten etter å ha stekt kjøttet. På denne måten får sausen en dypere og rikere smak. Etter å ha stekt kjøttet, tilsett litt vann til gryten. Dette vil hjelpe med å løsne biter av kjøtt som har festet seg til bunnen av gryten. Tilsett deretter buljongen, smør og melfor en deilig og fyldig saus.

Noe annet som er viktig å merke seg ved lettvint brunsaus er balansen mellom søtt og salt. For å sikre den riktige balansen, anbefales det å bruke både sukker og salt i moderat mengde. Man kan også tilsette en liten mengde soya eller worchestershiresaus for ytterligere dybde.

Noen foretrekker en tykkere saus, mens andre liker den lettere. Konsistensen kan enkelt justeres ved å enten tilsette mer væske for en tynnere saus, eller la sausen koke over lav varme for at den skal tykne. Det er også verdt å merke seg at brunsausen vil fortsette å tykne når den avkjøles.

Så, selv om det kan virke som en utfordring å lage brunsaus fra bunnen av, er det ganske enkelt når man har fått taket på det. Husk, nøkkelen til en deilig lettvint brunsaus er balanse og smakstilpasning. Enten du lager en tradisjonell norsk rett eller eksperimenterer med nye oppskrifter, vil denne lettvinte brunsausen helt sikkert forbedre smaken på måltidet ditt.