Ingredienser
2 dl. linser 6 dl. vann 1/2 dl. olje 2 purrer 1/2 selleri eller kålrot 2 løk 4-5 flådde tomater eller 2 dl. tomatpure 1 liter rå revet potet litt hvitløk havsalt soyasaus (om ønskes)
Tilberedning
Linsene bløtlegges i 12 timer og kokes i 20 min. Skjær opp purre, selleri og løk. Løken surres i olje til den er blank. Grønnsakene og linsene blandes sammen med tomater og revet potet. Ha i krydder. Alt kokes til linsene er møre og konsistensen er jevn. Litt soyasaus kan tilsettes.

Mer om emnet: Linser med grønnsaker

Linser med grønnsaker er en næringsrik og mettende rett som kan tilberedes på mange måter. Den er populær i mange deler av verden, spesielt i Midt-Østen og Indisk subkontinent hvor linser har vært en grunnleggende del av kostholdet i flere tusener av år.

Linsene kommer i ulike farger og størrelser, hvor de mest kjente er grønne, røde og brune linser. De grønne og brune linsene holder formen bedre under koking, mens røde linser blir mykere og kan lage en tykkere konsistens. Dette gjør at de kan brukes i forskjellige typer retter, som salater, supper og gryter. Når det gjelder grønnsakene, er det ingen fast regel. Tradisjonelt brukes løk, hvitløk, gulrøtter, tomater og paprika ofte, men man kan eksperimentere med mange typer grønnsaker etter sesong og personlig preferanse.

For å lage en rett med linser og grønnsaker, trenger man typisk olje, linser, grønnsaker, krydder og vann. Noen setter krydderet i varm olje først for å frigjøre aromaene, mens andre legger det til senere. Linsene kan bløtlegges for å spare kokingstid, men det er ikke nødvendig for alle varianter. Grønnsakene tilsettes gjerne mot slutten for å beholde noe av sprøheten.

Retten gir oss i tillegg mange helsefordeler. Linser er rike på kostfiber som hjelper til med fordøyelsen, og de er en god kilde til proteiner, noe som er spesielt viktig for de som ikke spiser kjøtt. De inneholder også mange viktige vitaminer og mineraler, som B-vitaminer, jern og sink. Grønnsaker tilfører forskjellige mikronæringsstoffer, avhengig av hvilke man velger, i tillegg til mer fiber.

Å lage linser med grønnsaker hjemme gir deg mulighetene til å tilpasse retten etter dine egne smakspreferanser og ernæringsbehov. Det er også et utmerket alternativ for de som ønsker å redusere sitt kjøttforbruk.

Til slutt, linser med grønnsaker er en rett som er lett å tilpasse til forskjellige kosthold, som glutenfritt, vegetarisk eller vegansk. Med sin fleksibilitet, helsefordeler og velsmakende resultat, er det ingen grunn til ikke å inkludere linser med grønnsaker i ditt ukentlige måltidsplan.