Pasta er et populært næringsmiddel som vanligvis fremstilles av hvete- eller durummel blandet med væske i form av vann eller egg. Disse ingrediensene blandes sammen til en deig som formes og tørkes før den typisk kokes like før den skal serveres. Korrekt tørket pasta har tilnærmet uendelig holdbarhet, mens frisk nykokt pasta normalt holder noen få dager ved riktig temperatur, eksempelvis i et kjøleskap.

Det kan også tilsettes andre smaksfremkallende ingredienser, blant annet spinat, chilli ellertomater. Hvilket også gir pastaen forskjellige farger.

Som oftest forbinder man pasta med matretter fra land i  middelhavsregionen, eksempelvis Italia, men både asiater og arabere påberoper seg å være opphavet til denne retten. Det man vet med sikkerhet, er at pasta blir omtalt i kokebøker allerede rundt forrige årtusenskifte, men sannsynligvis er den betraktelig eldre enn som så. I etruiske gravkamre har man funnet man tror har vært brukt til fremstilling av pasta, og i romerske skrifter fra rundt år 0 nevnes en oppskrift på noe som tydeligvis kan ha vært en form for lasagne.