Ingredienser
1 liter vann (kroppstemperert) 40 gr. gjær 22 gr. salt 100 gr. meierismør 2 egg ca. 1,8 kg. siktet hvetemel
Tilberedning
Bland deigen godt sammen, 10 minutter for hånd eller 5 minutter i maskin. La den hvile i ca. 15 minutter. Del opp i fire brød som du knar godt sammen og setter i panne med en fingerbreddes mellomrom. Hev dem til de er dobbel så store, og stek dem ved 200 grader i ca. 30-40 minutter.

Mer om emnet: Loff

Loff, også kjent som hvitt brød, er en viktig del av både norsk dagligliv og kultur. Typisk er loffen laget av hvetemel, vann, gjær og salt, som gir det en lett og luftig tekstur. Det blir ofte servert som en del av frokost, lunsj eller brødretter, og er spesielt populært å servere med pålegg som smør, ost og syltetøy.

Loffens opprinnelse i Norge strekker seg tilbake til tider før industrialiseringen av brødproduksjonen. Tidligere ble brødet bakt hjemme, og loff var et uttrykk for en viss form for luksus på grunn av dets raffinerte og rene hvite farge. Før var den som oftest forbeholdt spesielle anledninger, som høytider, bryllup eller begravelser.

Når det gjelder ernæring, har loffen fått en del kritikk i løpet av de siste årene. Hvetemel er rikt på raske karbohydrater, og som et resultat, har man kjent til at loff har mindre fiber og ernæringsverdi sammenlignet med grovbrød. Imidlertid, å spise loff i moderate mengder kan fortsatt være en del av et balansert kosthold, spesielt hvis det kombineres med sunt pålegg.

På tross av kritikken, har loffen en spesiell plass i hjertet av mange nordmenn og er ofte forbundet med nostalgi og tradisjon. Det er mange variasjoner av loff i Norge, inkludert fersk loff, tørr loff og søt loff. Den søte loffen er ofte krydret med kanel og sukker og blir ofte servert på julaften eller andre høytider.

Alt i alt, loff er ikke bare et brød, men en integrert del av norsk matkultur. Det symboliserer både dagligliv og fest, og fortsetter å være en viktig del av det norske bordet.