Lompa, denne særnorske lille pannekaken har siden lenge før potetens inntog vært et populært innslag i det norske kostholdet. Ingen vet med sikkerhet hvordan denne lille krabaten kom til verden første gangen, men den har lenge vært kjent med havre som en av hovedingrediensene og finnes i dag i utallige varianter.
Senere ble den populær med poteter i og akkurat hvordan dette gikk for seg er det ingen som kan si med sikkerhet.
Les også: Oppskrift på lompe
Kikker man imidlertid nærmere på ingrediensene er det nærliggende å tro det er en husmors desperate forsøk på å redde noen overkokte poteter som ligger til grunn. En potetlompes viktigste bestanddeler er nemlig moste kokte poteter, hvetemel, vann og en anelse salt for smakens skyld. Fremstillingen er den samme som ved tilberedning av lefse og flatbrød, enten på en steketakke eller en annen dertil egnet stor varmeflate.

Hjemmelaget lompe på takke, nam!
I dag er lompa både elsket og hatet, og de aller fleste har et forhold til den. Enten som følgesvenn til en eller annen variant av en pølse, eller som tilbehør til andre mer eller mindre kjente retter. Mange liker også lompe med moste poteter og lutefisk som fyll, eller kanskje til jul med stykker av sylte og en sterk sennep.
Det sies at når ting er som poteten, er det gjerne slik at det kan brukes til nesten hva som helst, noe som faktisk ikke er så langt fra sannheten når det kommer til lompene heller. I tillegg til å være en ingrediens ved kjente julematretter som lutefisk og sylte, har de en mengde andre fantastiske bruksområder også. Til å svøpe inn pølser i er allerede nevnt, men de kan også brukes istedet for for eksempel brød. Har man pålegg men mangler brød kan man fint smøre en lompe og simpelthen rulle pålegget inn i denne. Dessuten er det sunt og vekker ofte begeistring hos kresne barn som ikke spiser hva som helst.
Til varme retter kan man bruke lomper som erstatning for flatbrød til suppe, eller man kan bruke dem som wraps i stedet for tortillas. Sammenrullede lomper med smør smaker også godt til gryteretter og man kan varme dem og spise dem til dessert med is og honning. Akkurat som pannekaker, bare sunnere.
Som turmat er lompene spesielt hendige, ikke bare fordi de holder seg friske svært lenge, de er også ypperlige til bruk med enhver form for tube- eller smørepålegg. Det er renslig og hurtig, og smaker godt under en rast på tur. Ikke blir det oppvask eller annet spill av det, og man får akkurat den mengden man ønsker.
Skal man ha selskap passer lompene fint til småretter som for eksempel en norsk variant av tapas eller hors d’oeuvre og man kan legge dem lag på lag med pålegg før man skjærer dem ut i passe stykker til å putte i munnen. Hold dem gjerne sammen med tannpirkere, så blir det en riktig liten festmat ut av det. Til barneselskapet kan man rulle pølsene inn i lompene før man skjærer dem opp i små biter sammenholdt av tannpirkere på samme måte.