Fisk er sunt, ingen tvil om det, og det ideelle er fisk minimum to til tre ganger i uken. Gjerne litt fetere fisk, men alle slags fisk er bedre enn ingenting, så hva gjør man så hvis man simpelthen ikke liker fisk, hverken på den ene eller andre måten? Ettersom fisk inneholder en del vitaminer og andre ting kroppen har godt av, kan man søke å få disse på andre måter, enten som vitaminpiller eller i form av kapsler. Både omega 3 og vitamin D finnes å få i pille- eller kapselform, noen også med vitamin A, men sistnevnte skal man være litt forsiktig med, da for mye av denne heller ikke er godt.
liker-fisk-ikke

Ikke alle liker fisk

Tran er også en mulighet, da denne ofte er renset for antioksidanter og tilsatt ønsket mengde av de riktige vitaminene, men mange liker ikke smaken, og tran i tilnærmet ren form inneholder også en del av det overflødige fiskefettet. Noe som heller i er bra i lengden hvis det kan unngår. I Norge er selolje også blitt et populært alternativ den senere tiden, men hvorvidt den på noen måte er bedre eller dårligere enn rendyrket fiskeolje er det ingen som med sikkerhet kan fastslå. Likeledes er det en viss usikkerhet rundt hvorvidt fiskeoljer i kapsler er sunnere enn riktig fisk og spesielt er det rettet mye fokus på hvorvidt forskjellige miljøgifter ”følger med” i fremstillingsprosessen, eller om fiskeoljen blir renset godt nok. Det er ingen hemmelighet at enkelte fete fiskesorter kan inneholde forholdsvis mye tungmetaller og dioksiner, mens enkelte fiskeoljefabrikker får en del kritikk for de hygieniske forholdene de produserer under.

Mer om: Hva hvis man ikke liker fisk?

Det er flere grunner til at noen mennesker kanskje ikke liker fisk. Noen kan ha damperende opplevelser fra barndommen knyttet til dårlig tilberedt fisk, mens andre kan ganske enkelt ha en grunnleggende smakaversion. Likevel, bare fordi du ikke liker fisk, betyr det ikke at du ikke kan nyte et sunt og balansert kosthold.

Heldigvis er det mange alternativer til fisk som kan levere samme næringsstoffer. Dette er spesielt viktig når det gjelder omega-3 fettsyrer, som ofte er forbundet med fisk og sjømat. Planter som linfrø, chiafrø og hampfrø er alle svært rike på omega-3. Visse typer nøtter, som valnøtter, byr også på en god dose av disse essensielle fettsyrene.

Det er også viktig å huske på at det er mange måter å tilberede fisk på. Hvis du ikke liker stekt eller kokt fisk, kan du prøve å grille, dampe eller bake fisken. Du kan også prøve forskjellige arter av fisk, som hver har unike smaker og teksturer. Noen mennesker som ikke liker «fiskete» smaker, finner at de faktisk liker mer milde fisker som tilapia eller kveite.

Allergi mot fisk kan naturligvis også være en årsak til aversjonen. Personer med fiskallergi kan oppleve alt fra mild kløe til alvorlige anafylaktiske reaksjoner. I så fall, er det nødvending å unngå fisk helt, og å være forsiktig med mat som kan inneholde verborgen fisk, som asiatiske sauser, eller lignende.

Sammenlagt, hvis du ikke liker fisk, er det mange veier å følge for å sikre at du fortsatt får i deg de viktige næringsstoffene du trenger. Og hvem vet – med litt eksperimentering, kan du muligens finne en fiskeoppskrift som du liker!.