Har du tatt turen til Danmark med Danskebåten, og er ute etter noe helt spesielt på matfronten? De virkelig unike danske matopplevelsene får du i København rundt lunsjtider, når smørbrødene kommer på bordet. Smørbrød i seg selv er jo verken utpreget dansk, eller spesielt unikt, men danskene har i langt større grad enn oss lenger nord perfeksjonert og løftet denne forholdsvis simple retten til nye kulinariske nivå. I København er smørbrød på menyen selv hos de ypperste og mest innovative restaurantene. Her er vår topp 10 favorittliste!

Aamanns Etablissement

aamanns-6-pack-til-forside

Aamanns Etablissement

Aamanns Etablissement er en Michelin-stjerne restaurant i København. Deres spesialitet på lunsjmenyen er sjokkerende nok – smørbrød. Smørbrødene kan nytes sammen med hjemmelaget schnaps, og et vel av andre spennende småretter fra hele Danmark.

Restaurant Ida Davidsen

Restaurant Ida Davidsen er en av de mest ikoniske restaurantene for lunsjretter i København. Dette er et sted som frekventeres av alt fra kontinentale celebriteter til lokale kongelige, og horder av oss andre. Lunsjmenyen er spennende bygget opp, og særlig trekkes frem det famøse smørbrødet – eller smørrebrødet som våre danske frender insisterer på at det skal skrives. Så god er lunsjen her at en tur med Danskebåten vil være rettferdiggjort kun for å spise her! Så sleng deg på fergen fra Oslo til København sporenstreks!

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg er mest annerkjent for to typer retter; julemat og smørbrød. Når julepynten pakkes vekk i januar, slipes brødknivene på nytt i Restaurant Kronborg. Smørbrødene beveger seg dog et stykke vekk fra man tradisjonelt ville definert som et smørbrød. Her snakker man skalldyr, skjell og alskens andre godsaker, toppet over et stykke hjemmelaget stenovnsbakt brød. En utrolig opplevelse, mer på grunn av enn på tross av at retten er totalt blottet for kompleksitet.

Restaurant Lumskebugten

Restaurant Lumskebugten peker seg ikke nødvendigvis ut i særlig stor grad på smørbrødfronten, men heller like mye på lunsj generelt. Restaurant Lumskebugten har en svært sterk lunsjmeny, og sindige priser. Kombinasjonen er uslåelig. God mat og en sympatisk prisliste er virkelig en vinner i enhver sammenheng.

Royal Smushi Cafe

stickey_cafe-350x466

Royal Smushi Cafe

Liker du å nyte maten din i like spennende omgivelser, som hva du får på fatet? Da er Royal Smushi Cafe stedet for deg. Royal Smushi Cafe er simpelthenn spekket med nordisk design og spennende kunst fra hele norden. Oppløftende og interessante omgivelser som stimulerer til konversasjon er aldri feil, og spesielt ikke når man dropper innom for en lett lunsj.

Restaurant Schønnemann

Restaurant Schønnemann er en av Københavns eldste restauranter. Siden 1877 har Restaurant Schønnemann åpnet dørene sine for sultne tilreisende og lokale. Menyen har dog heldigvis evnet å fornye seg i takt med tidene og et skiftende kjøkken. Dog uten å spille bort sin unike arv og bakgrunn. Maten er fortsatt dypt forankret i tradisjonsrik dansk mat.

Slotskælderen hos Gitte Kik

Slotskælderen hos Gitte Kik tilbyr gamle klassikere som smørbrød med sild, snaps, egg og reke. Slotskælderen er definitivt verdt en titt om du har tid til å droppe innom, uansett om du planlegger å avlegge restauranten et besøk for lunsj eller middag.

Restaurant Told & Snaps

Restaurant Told & Snaps er den mest tradisjonstunge på listen. Her er fraværet av innovasjon slående, uten at det gjør at Restaurant Told & Snaps faller til kort. Tvert imot er det spennende å oppleve et kjøkken som så prinsippfast holder på sin egen suksessformel – og lykkes! For Restaurant Told & Snaps er stadig et hyppig frekventert spisested for lunsjretter, på tross av en stadig mer intensiv kamp om kundene med mer moderniseringsvillige konkurrenter.

Øl & Brød

Øl & Brød er den internasjonalt annerkjente ølbryggeren Mikkellers egen restaurant. Mikkeller som er famøs for å være den andre halvdelen av et tvillingpar hvor begge på hver sin side har slått seg opp som mikrobryggølmakere (og som i tillegg ettersigende ikke skal være på talefot), er også svært kjent for sine eksepsjonelt gode smaksløker. Den tidligere læreren oppdaget raskt at ølsmaking og ølbrygging var mer spennende enn klasseromsundervisning og hoppet av for å satse på øllen på fulltid. Øl & Brød dyrker dette ungdommelige opprøret, men setter det samtidig i en tradisjonell kontekst. Dette gir i sin tur en interessant matopplevelse, i hva som best kan karakteriseres som Københavns mest spissede «hipster restaurant».