Ingredienser

Hevedeig
1 dl vann
1 ½ dl hvetemel
3 g gjær

Brøddeig
8 dl vann
1 kg hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g rugmel
75 g (3 ss) lys sirup
20 g havsalt
15 g gjær
50 g smør i terninger
hevedeigen

Tilberedning

Vannet skal være godt lunkent, ca 30 grader. Bland ingrediensene før du går på jobb om morgenen, dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken til du kommer hjem og skal bake. Bruk romtempererte råvarer. Vannet skal være ca 30 grader.

Ha alle ingrediensene unntatt smør og hevedeig i bakebollen, men hold igjen 1 dl vann til senere i eltingen. Kjør alt i kjøkkenmaskinen i ca 3 minutter på sakte fart. Deretter tilsettes hevedeigen, øker hastigheten på maskinen og elter videre i ca 5 minutter. Når du øker hastigheten tilsetter du også resten av vannet litt etter litt i små mengder.

Stans maskinen når deigen kjennes smidig og har blank overflate. Nå tilsetter du smøret. Kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg inn og du igjen har fått en smidig deig.

Dekk deigen med plast eller med et fuktig klede og la den hvile i ca 1 ½ time til den har vokst til dobbel størrelse. Deretter deler du deigen i tre emner som formes til runde kuler som du lar hvile i 20-30 minutter.

Form emnene til avlange brød som legges i smurte brødformer eller på plate med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Kneippene skal ikke snittes, og må derfor heves til de er på grensen til å falle sammen for å unngå at de sprekker under stekingen.