Foto: Pexels

Årstidene skifter relativt raskt i Norge, og det er uten tvil mange som føler at sommeren er over altfor tidlig. Da er de det deilig å fyre opp i peisen, finne frem gode pledd og kose seg med en god bok i sofakroken, men samtidig er det fint ikke å glemme å bruke hagen, balkongen eller terrassen i løpet av høsten. Med god mat og drikke blir det ekstra hyggelig.

Oppskrifter som passer ekstra godt om høsten

Det finnes åpenbart ingen fasitsvar når det gjelder akkurat hva du bør spise eller lage om høsten, men i stort er det mange som henter inspirasjon fra for eksempel norske råvarer i sesong. Dessuten er litt mer rustikke og varmende retter, som supper og gryter, gode å ha om høsten. Husk også på at høsten er høysesong for å hente både råvarer og inspirasjon fra naturen, for eksempel i form av bær og sopp. Sopp kan brukes til mange forskjellige oppskrifter, det er egentlig bare fantasien din som setter begrensninger.

Det kan også være på sin plass å slå et slag for bruk av grill om høsten. Grillsesongen er definitivt ikke over når gradestokken kryper under badetemperatur, høsten er en utmerket tid for grilling. Det gjelder særlig norske råvarer som er i sesong, ikke minst frukt, grønnsaker og rotfrukter. I tillegg passer selvfølgelig en skikkelig burger like godt en høstkveld som en varm sommerdag.

Lunt og hyggelig i hagen eller på terrassen

Det er lov å synes at det er kaldt ute allerede tidlig om høsten, det er ikke alle nordmenn som koser seg med isbad og andre ekstreme opplevelser i kulden. Samtidig er det ikke spesielt vanskelig for eksempel å gjøre selv enkle hagestoler i tre lune og varme med saueskinn og pledd.

Den klassiske terrassevarmeren blir kanskje ikke like hyppig brukt høsten og vinteren 2022, med tanke på de til tider skyhøye strømprisene. Samtidig er det greit å huske på at en elektrisk terrassevarmer per definisjon bare bruker strøm den korte tiden den er i bruk. Det betyr også at selv utstyr med høy effekt vil gi et moderat utslag på strømregningen.

Hvis du velger å plassere en hagegruppe i le på terrassen, kan det også ha mye å si for hvordan temperaturen faktisk oppleves – særlig når solen fortsatt er oppe. Det blir kanskje ikke akkurat sommerstemning, men ikke undervurder varmen fra den lave høstsolen.

Varm drikke – koselig og smart

Høsten er også en utmerket tid for å kose seg med varm drikke på terrassen, i hagen eller på balkongen.  Gløgg eller «glühwein» står kanskje ikke like sterkt i Norge som i flere andre land, men samtidig har vi noen egne tradisjoner innen varm drikke – som for eksempel solbærtoddy og egne norske sjokoladedrikker (husk på at merkevaren Regia fra Freia sjokoladefabrikk har en historie som strekker seg tilbake til 1912).

Høstkvelden blir uten tvil lunere med en varm kopp solbærtoddy eller kakao. Kaffe, te eller gløgg er selvfølgelig også utmerket, kanskje sammen med en god og varmende kake eller annen dessert. Helt til slutt kan det derfor også være greit å minne om de mange flotte norske høstdessertene – fra eplekake og multekrem til ostekake med blåbær. Slike godsaker gjør det enda hyggeligere å kose seg ute en sen høstkveld.