God mat, spennende oppskrifter og matglede dreier seg om mye mer enn bare næringsstoffer og kalorier, men det er likevel alltid viktig å ha et forhold til kostholdet sitt. Mat og drikke er tross alt kroppens drivstoff, og har svært mye å si for helse og velvære. Fysisk aktivitet og trening er et annet viktig tema, som i tillegg henger tett sammen med et sunt og balansert kosthold.

Kunsten å fokusere på flere ting samtidig

Både kosthold og trening spiller en rolle når det gjelder tema som vektnedgang, muskelbygging og forebygging av sykdom. Hovedinnsatsen bør kanskje legges forskjellige steder avhengig av målet, men det er likevel viktig å passe på alle komponenter.

  • Hvis du ønsker å bygge bedre kondisjon eller større muskler, finnes det ingen vei utenom trening og fysisk aktivitet. Dessuten kan det være nyttig å passe på musklene med for eksempel massasje, på Forbrukerliv.no finner du tester av massasjepistoler og mange andre ting.
  • Vektnedgang skjer i samspill mellom fysisk aktivitet og redusert inntak av kalorier. Her er det likevel kostholdet som er avgjørende, da enhver vektnedgang er avhengig av et kaloriunderskudd.

I mange situasjoner er det generell helse og velvære, kombinert med forebygging av sykdom, som er målet – da er både kosthold og fysisk aktivitet viktig.

Sunne og gode oppskrifter som gir alle nødvendige næringsstoffer

Et variert kosthold vil i de aller fleste situasjoner gi oss alle næringsstoffer vi trenger, fra proteiner og karbohydrater til vitaminer og mineraler. I noen situasjoner kan det imidlertid være nødvendig med tilskudd av næringsstoffer som det finnes lite av i et vanlig kosthold, det gjelder for eksempel D-vitamin i vinterhalvåret eller vitamin B9, også kalt folat eller folsyre, ved graviditet.

De generelle ernæringsrådene fra myndighetene, med vekt på for eksempel grovt brød, fisk og grønnsaker, er rettet mot å gi nødvendige mengde av det vi trenger – og så lite som mulig av det som vi ikke har godt av. Et balansert kosthold vil føre til tilstrekkelig inntak av både karbohydrater, proteiner og fett. Det vil for de aller fleste også gjelde ved høy treningsbelastning, da det vil være naturlig å helt enkelt spise mer vanlig mat – noe som da vil gå både karbohydrater, proteiner og fett.

Gode oppskrifter basert på fornuftige kostholdsråd vil helt enkelt dekke kroppens behov i de aller fleste situasjoner. Kombinert med fysisk aktivitet trenger du heller ikke tenke på dietter og slanking, men nyte godt av en kropp i balanse.