Ingredienser
2 maiskolber (250 g maiskorn) 1 rød paprika Litt kokt skinke i terninger (eller andre kjøttrester) 35 g smør 3 ss hvetemel 0,5 l kaffefløte salt og pepper 1 ts revet muskatnøtt 2 egg brødrasp
Tilberedning
Kutt paprikaen i terninger, smelt smøret i en gryte, rør melet i, og spe med fløten. La sausen koke godt. Krydre med salt, pepper og muskatnøtt. Ta gryten av varmen og la sausen kjølne noe. Pisk eggene lett sammen og rør dem inn i sausen. Bland maiskorn, paprika og kjøtterninger i sausen og hell blandingen i et smurt ildfast fat. Dryss et tynt lag rasp over, og legg noen smørklatter på toppen. Sett fatet i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter. Tips: Hvis du utelater kjøttet, kan gratengen brukes som tilbehør til både kjøtt og fiskeretter.

Mer om Maisfat

Maisfat, ofte kalt maiskolber, er ikke bare en populær sommersnack, men et matprodukt med en rik historie og en overraskende mengde anvendelser. Opprinnelig kommer maisen fra Mexico, hvor den har blitt dyrket og spist i tusenvis av år. I dag er mais et av de mest dyrkede og forbrukte kornproduktene i verden, og det finnes i alt fra livretter til biogass.

Det er overraskende å se hvor stor variasjon det er i bruk av maisfat. Fra det enkle, hvor mais kokes eller grilles og serveres med litt smør og salt, til mer sofistikerte retter hvor maisen er en del av en større sammenheng. For eksempel, i noen kulturer er maisfat innesluttet i bananblader og kokt som en del av et tradisjonelt måltid. Videre brukes mais også i produksjon av ulike drivstoffer og plastmaterialer. Dette gjør den til en viktig plante ikke bare for mat, men også for industrien.

Fra et ernæringsmessig perspektiv er maisfat rike på flere viktige næringsstoffer. De er en god kilde til kostfiber, vitamin B gruppen og forskjellige mineraler som magnesium, fosfor og mangan. Men, det er verdt å merke seg at næringsinnholdet varierer sterkt avhengig av hvordan maisen tilberedes. For eksempel, grilling gir en litt høyere konsentrasjon av antioksidanter enn koking.

Når det kommer til innhøsting av mais, er timing nøkkelen. Kolbene skal være fyldige og kornene skal være saftige og søte. For tidlig høsting kan føre til små, underutviklede korn, mens for sen høsting kan føre til tørre og harde korn. I praksis, er det slik at maiskolbene også kan visne hvis de blir liggende for lenge på marken etter de er modne.

Det er også en voksende trend om at konsumet av fersk mais øker. Dette er på grunn av at mange forbrukere begynner å innse maiskornenes helsefordeler og deres mulighet til å øke matvarens teksturer. Dette ser man spesielt i landbruket som hele tiden søker nye måter å bruke denne mangsidige planten på, enten det er til mat, drivstoff eller til og med som byggemateriale.

Kort oppsummert, maisfat er et utrolig mangfoldig produkt. Fra å være en enkel side til sommermåltider, til å bidra med essensielle næringsstoffer i kostholdet, samt være et viktig råmateriale i industriproduksjon. Ett er sikkert, maisen vil fortsette å spille en avgjørende rolle i mange aspekter av livet vårt i overskuelig fremtid.