Ingredienser
* 3 eggeplommer * 1 ss vann * 5 g salt * 1 ss god eddik eller sitron * 4 dl olje, etter smak * 1/2 ss sennep * pepper
Tilberedning
1. Ha eggeplommene i en bolle sammen med vannet, og visp til blandingen er lys og skummende. 2. Tilsett oljen i en tynn stråle, slik at det ikke blir for mye av gangen. 3. Pisk inn eddik eller sitron. 4. Smak til med sennep og pepper

Mer om emnet: Majones

Majones er en populær matvare over hele verden, inkludert Norge. Det er kjent som en tykk, kremaktig saus som ofte brukes som et tillegg til retter eller som grunnlag for andre sauser. Men det er mye mer til majones enn det som møter øyet.

Majones er laget ved å piske eggeplommer, eddik (eller sitronsaft) og olje sammen for å skape en emulsjon. Det som er interessant med den historiske opprinnelsen til majones, er at den ble født som et biprodukt av en krisetid. Det sies å ha blitt oppfunnet under Siegen på Menorca i 1756, av hertugen av Richelieu, som ønsket å skape en ekstra kilde til fett og protein for soldatene sine. Den ble deretter popularisert i Frankrike, og derfra spredte den seg til resten av verden.

Hva du kanskje ikke visste, er at majones spiller en avgjørende rolle i kulinarisk vitenskap. Det er fordi majones er en emulsjon, en blanding av to væsker som vanligvis ikke kan blandes. Eggeplommen fungerer som en emulgator, som hjelper til med å holde de oljebaserte og vannbaserte væskene sammen. Denne prosessen gir majones dens tykke, kremete tekstur og fremhever smaken av de andre ingrediensene.

Men majones er ikke bare nyttig for sin smak og konsistens. Det er en rik kilde til visse næringsstoffer, inkludert protein, vitamin E og sunt fett. Faktisk kan en liten porsjon majones gi opptil 10% av det daglige anbefalte inntaket av vitamin E. Men på grunn av det høye kalori og fettinnholdet, bør majones konsumeres med måte.

Majones er også utrolig allsidig og kan inngå i en rekke retter. Du finner den ofte i salater, smørbrød, dressinger, dipper og til og med i enkelte desserter. Med sin subtile smak og kremete konsistens, gir majones mange retter det lille ekstra.

I det hele tatt er majones en fascinerende matvare, fra dens opprinnelse til dens produksjon til dens bruk og ernæringsmessige profil. Neste gang du bruker majones i en rett, kan det hende du har litt mer innsikt i hva denne beskjedne sausen faktisk bringer til bordet.