Ingredienser: 300 g sjømat, 1 agurk, 1 mango, 8 dl tørr sushiris, 6 ark nori, bambusmatte sushieddik Tlbehør: wasabi, soyasaus og syltet ingefær Tilberedning: Steg 1: Kok risen etter anvisning på pakken og mariner den med sushieddik. Steg 2: Skjær fiskefileten i strimler eller biter. Steg 3: Legg et ark noritang på en bambusmatte. Dypp fingrene i eddikvann og fordel kokt sushiris utover. Unngå å legge ris helt ut til kanten øverst på arket. Steg 4: Legg sjømat og gjerne frisk agurk eller mango på risen. Både type fisk, frukt og grønnsak kan varieres. Tenk farger når du velger. Steg 5: Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen. Klem rullen godt i bambusmatten slik at den blir jevn og fin. La rullen ligge i kjøleskapet til alle er ferdige. Steg 6: Del hver rull i to, og del så videre i to og to. Av en rull får du 8 makibiter. Serveres med wasabi, soyasaus og syltet ingefær. Porsjoner: 4 porsjoner eller 40 biter

Mer om Maki

Maki er en variert gruppe primater som kommer fra Madagaskar, en stor øy rett utenfor sørkysten av Afrika. Faktisk er Madagaskar det eneste stedet i verden hvor du kan finne ville maki i deres naturlige habitat. Heldigvis finnes det rundt 103 arter av maki på denne øya, hver med sin unike atferd og fysiske attributter. Gitt den miljøvennlige trusselen mange av disse dyrene står overfor, er det flere tiltak som settes i verk for å bevare deres natur og levemåte.

En av de mest kjente makitypene er imidlertid Lemurer. De er særlig kjent for sine fremtredende øyne og lange, slanke fingre. Typisk lever lemurer i sosiale grupper, gjerne kalt «tropper», og bruker mesteparten av tiden sin i trærne. De har et hovedsakelig herbivori kosthold, men noen ganger jakter de også på småinsekter. En annen unik funksjon av lemurer er at de er matriarkale, noe som betyr at kvinnene har en dominerende rolle i gruppen.

En annen bemerkelsesverdig maki art er Indri. Indri er den største nålevende lemuren og kan bli opptil 70 cm høy. De har et karakteristisk utseende med store øyne, sort og hvit pels og en nesten ikke-eksisterende hale, noe som er uvanlig for lemurer. På grunn av deres størrelse hopper Indri oftere fra tre til tre enn å bevege seg på land. Indris er kjent for deres høylytte sang, som kan høres opp til 2 km unna.

Makiene er vesentlige for økosystemene på Madagaskar fordi de bidrar til polinering av planter og spredning av frø. Dette gjør dem til nøkkelehull i bevaringen av øyas biologiske mangfold. Dessverre er mange arter av maki truet med utryddelse på grunn av jakt, tap av habitat og klimaendringer.

Bevaringsinnsatsene for maki i Madagaskar er svært viktige. Flere frivillige organisasjoner og naturvernorganisasjoner arbeider for å beskytte disse dyrene og deres habitat. Disse tiltakene inkluderer utviklingen av nasjonalparker, utryddelsesbekjempelser og offentlig bevissthetsfremmende tiltak. Det er avgjørende at vi fortsatt arbeider for å beskytte maki fra utryddelse og bevarer de unike økosystemene der de bor. + Maki er virkelig et fascinerende innblikk i naturens mangfoldighet og tillempelse. De illustrerer også de betydelige utfordringene knyttet til bevaring av dyreliv i møte med menneskelig aktivitet og klimaendringer. Deres videre overlevelse er avhengig av vår vilje til å beskytte og bevare deres unike habitat og levevis på Madagaskar.