Ingredienser
1 l helmelk 2 dl kulturmelk salt etter smak karve/gressløk 2 ss seterrømme
Tilberedning
Kok opp melka, trekk til side og ha i kulturmelka. Kok opp så massen skiller seg og vokser i gryta. Ta til side og sil ostemassen fra mysen. (Den kan du bruke i brød når du baker) Bland ostemassen med karve eller gressløk, og så har du en deilig ost!

Mer om emnet: Marits jenteost

«Marits Jenteost» er en unik og tradisjonsrik ost som stammer fra Norge. Navnet «Jenteost» kommer fra den gamle skikken der osten ble lagd av jenter i alderen 9-14 år. Dette var en spesiell jobb som jentene tok svært alvorlig, og det ble sett på som en viktig overgang fra barn til voksen.

Ostens produksjon og metoder for å fremstille den har blitt videreført gjennom generasjoner. Jenteost lages særlig i Setesdal, en fjordregion i Sør-Norge. Prosessen er tidkrevende og krever nøye omsorg, noe som gir osten en unik dybde og kompleksitet i smaken. Det er en brunost med søt og litt syrlig smak. Det som er unikt med Marits Jenteost, er at den er laget av geitemelk i stedet for ku- eller sauemelk, som er mer vanlig i brunostproduksjon.

Skjæringsprosessen er også noe som skiller Marits Jenteost fra resten. Den skjæres i tynne flak, ikke revet som annen brunost. Dette gir en fin tekstur som smelter lett i munnen og gir en utsøkt smaksopplevelse. En annen unik egenskap ved Marits Jenteost er at den har færre kalorier enn de fleste andre brunosttypene, noe som gjør den til et sunnere alternativ.

Osten blir selvsagt også verdsatt for sin distinkte smak, men også for dens historiske og kulturelle betydning for Norge. Mens Marits Jenteost kanskje ikke er den mest kjente norske osten internasjonalt, er den et symbol på nasjonens arv og historie. Den er også et eksempel på hvordan gamle tradisjoner fortsatt lever videre i dagens matkultur.

I tillegg til å være en smaksrik ost, har Marits Jenteost også en interessant historie. Navnet «Marit» er en hyllest til Marit Knutsdatter Skinnarbø, en kvinne fra Setesdal, som levde på 1800-tallet. Hun var kjent for å lage den beste Jenteosten i området, og hennes oppskrift ble videreført i hennes familie gjennom generasjoner. Dette sier mye om ostenes betydning i norsk kultur og historie, og hvordan matvarer kan formidle historier og kulturelle tradisjoner.

Marits Jenteost er ikke bare en ost, men et stykke norsk kulturarv. Med sin unike smak og tilberedningsmetode, representerer den det beste av norsk matkultur. Den serveres best som en del av et norsk frokostbord, sammen med ferskt brød og smør. Men den kan også være en del av et dessertbrett, sammen med frisk frukt og nøtter. Uansett hvordan du velger å nyte den, er Marits Jenteost en ost å savorere.