Har du begynt med styrketrening? Da bør du i følge nettbutikken Gorilla Sports også være klar over hva slags mat som er bra å spise når en bygger muskler. Halvparten av jobben er nemlig å spise (og hvile for den saks skyld), og nærmere bestemt, spise riktig. I hovedsak kan en si at en må øke proteininntaket i perioder med styrketrening, da får musklene dine byggesteiner slik at de kan bli større. Mange tar ekstra tilskudd av proteiner i pulverform, men det naturlige er ofte det beste, så en diett med mye oksekjøtt, kylling og fisk er å anbefale.

Mat med mye proteiner

I tillegg til oksekjøtt, kylling og fisk (tunfisk, laks og ørret f.eks.), så finnes det også en rekke andre matvarer med mye proteiner. Blant annet egg (eggehvite er nesten bare proteiner, og proteiner ble kalt eggehvitestoffer i gamle dager), bønner, erter, ost, melk, skyr, kesam, nøtter, havregryn og soya. Også en rekke andre matvarer inneholder disse små byggesteinene, men med listen over kan du lage svært mange gode matretter. Så kan du heller utvide råvarelisten etterhvert!

Hva med karbohydrater og fett?

Du må selvfølgelig også få i deg sukker og fett når du trener, et variert kosthold er svært viktig! Uten karbohydrater vil du for eksempel ikke få nok energi til hjernen (kroppens viktigste organ), så dette trenger du spesielt mye av når du trener hardt. En annen ting som bør inntas mye av er fiber, dette trenger du for eksempel for fordøyelsen. Mer informasjon om dette i denne PDF-filen. Som du ser, proteiner er viktig når en trener styrke (og annen trening for den saks skyld), men det er også viktig med variasjon slik at en får i seg andre nødvendige næringsstoffer!

Mer om: Mat og styrketrening

Fysiologiske aspekter knyttet til ernæring og styrketrening er spesielt viktige. Det er bredt akseptert at en balansert diett kan hjelpe deg med å bygge muskelmasse, forbedre styrken og fremskynde restitusjonsprosessen etter trening.

Proteiner spiller en nøkkelrolle i styrketrening, da de fungerer som byggeklosser for muskelfibre. Så hvis målet ditt er å oppnå større muskler eller øke styrkeniveået, bør proteininntaket økes. Gode kilder til protein er magert kjøtt, egg, melkeprodukter, quinoa og belgfrukter.

Det er imidlertid også viktig å forstå at karbohydrater også er vesentlige for styrketrening. Karbohydrater fungerer som drivstoff for musklene under trening. Høykvalitets karbohydrater, som fullkorn, frukt og grønnsaker, bør alltid være en del av kostholdet ditt.

Fett spiller også en sentral rolle i styrketrening, til tross for den vanlige misoppfatningen om at de bør unngås fullstendig. Sunne fettstoffer, som de man finner i fet fisk, nøtter og avokado, støtter optimal hormonproduksjon og betennelseskontroll, både viktige aspekter for styrketreningen.

Endelig må man ikke glemme betydningen av hydrering. Riktig hydrering sikrer at kroppens funksjoner, inkludert muskelfunksjon, fungerer optimalt. Vann hjelper også med å transportere næringsstoffer til musklene og skylle ut avfallsprodukter fra kroppen.

I konklusjon, kosthold og styrketrening er intrikat forbundet. En velbalansert diett rik på protein, høykvalitets karbohydrater, sunt fett og god hydrering kan betydelig forbedre styrke, muskelmasse og generell treningsytelse.