Et nytt år er startet og mange har et ønske om å starte det nye året med gode og sunne rutiner. Kanskje spesielt etter en lang og fetende Desember. I denne artikkelen vil vi gi råd og inspirasjon til gode og sunne vaner. Start det nye året med en sunn og balansert livsstil.

Start dagen med en sunn frokost
Frokost er det viktigste måltidet. Kickstart dagen med en energifylt frokost for en effektiv start på jobb eller skole. Det er mange som føler seg kvalm om morgenen dette kan gjøre at man ikke har lyst på mat. Om man spiser frokost vil man som oftest bli kvitt denne kvalmen og man er klar for å dagens utfordringer. Et tips er også å ikke spise en stor kveldsmat som kan ødelegge for appetitten din om morgenen. Ta heller noen nøtter eller litt sunn snacks om du er sulten før du legger deg. For noen er tiden en utfordring på morgenen men ikke dropp frokosten for det! Lag en frokost som tar kort tid å lage. En rask favoritt er müsli med frukt, bær og nøtter. Bland müslien med melk eller yoghurt.

fruktbolle

Sukker avvenning
Sukker er svært avhengighetsskapende! Mange trenger noe søtt daglig, enten etter måltid eller for å få et energikick i løpet av dagen. Energikicket sukker gir deg går bort like fort som det kommer og ødelegger et jevnt blodsukker. Sukker er noe man kan venne av seg selv om det kan være tøft. De første dagene etter sukkerkutt vil man føle et sukkersug og kanskje til og med kjenne det på humøret. Suget etter sukker vil gå bort etter 1-2 uker.

Mange tror at produkter som er erstattet med søtende midler vil hjelpe mot sukkersug. Dette kan ofte gi deg et enda mer sug da kroppen venter sukker når den får smaken av noe søtt. Det sunneste alternativet er å spise frukt hvor man får naturlig fruktsukker.

Hvilke type fett spiser du? Velg sunt fett!
Fett er ikke farlig om du velger sunt fett og inntar det i en sunn dose. Umettet fett finner man i fisk, kjøtt, grønnsaker og planter. Enkle kilder til umettet fett er for eksempel i olivenolje, rapsolje, fisk, avokado og nøtter. Stort inntak av mettet fett, som regnes som typen usunt fett kan føre til høyt kolesterolnivået i blodet. Mettet fett finner man i fete meieriprodukter som smør, fløte og ost. Bytt ut stekesmøret med deilig og sunn raps- eller olivenolje.

Vær bevisst på hvilke råvarer du bruker i matlaging.
Ferdigprodukter inneholder ofte mye salt, sukker og usunt fett. Vær mer bevisst over hva maten du spiser inneholder. En enkel måte å holde oversikt på er å ikke spise ferdigprodukter og heller forberede maten selv. Man vet nøyaktig hva kroppen får i seg om maten lages fra bunnen av. Om man googler litt rundt vil man enkelt finne dressinger, sauser og krydderkombinasjoner som ikke inneholder mye usunt fett, sukker og salt.

Spis ofte og variert
Hold blodsukkeret ditt jevnt ved å spise fast igjennom hele dagen. Dette motvirker at du blir trøtt og sliten. Om du merker at du begynner å bli sulten før lunsj kan du spise en frukt, grønnsak eller noen nøtter. Om du sulter deg selv er sjansen større for at du tar usunne valg eller overspiser. Ha alltid nøtter eller frukt i veska om du ofte er på farten uten mulighet til å spise.
Mange som er sultne på kvelden før man skal legge seg spesielt om man lever en aktiv hverdag. Om man spiser store og tunge måltider like for man legger deg på kvelden kan dette forstyrre søvnen din.

Få inspirasjon av matblogger og nettsider som publiserer matoppskrifter. På denne måten kan du bli inspirert til å spise mer variert og spennende. Å engasjere og forberede seg i hva man skal spise vil mest sannsynlig gi deg mer matglede.

variert-brodskiver

Gjør favorittmaten sunnere.
Er favorittretten din usunn? Gjør den sunnere ved noen enkle utbytninger og valg. Selv om man ønsker å starte det nye året sunt trenger man ikke forby favorittretten. Øv deg heller på å begrense det. I stedet for å spise usunne midder fem ganger i uken kan man for eksempel gjøre det en gang i helgen. Er du veldig glad i taco, pizza og hamburger? Men enkel utbytninger og valg kan disse rettene bli mye sunnere!

Taco: Bytt ut tacokrydder som inneholder ekstremt mye salt med eget kombinert krydder:
Bland sammen:
– 1 chili eller 1-2 spiseskjeer chilipulver
– 1 fedd hvitløk eller ½ teskjeer hvitløkpulver
– 1 løk eller 1 teskje løkpulver
–   ½  teskje Oregano
– 1 ½ teskje paprikakrydder
– Salt og pepper etter smak.

Hva liker du best; ost eller rømme? Velg et av meieriproduktene og bytt gjerne ut rømmen med kesam da dette er et sunnere valg.

Taco skjell inneholder mye usunn olje. I dag kan man velge mellom mange alternativer for lefser. Et godt alternativt er ferske grove lefser. Om man føler for å være veldig sunn kan man bruke isbergsalat-blader som ”lefser”.

Hamburger: Det er veldig lett å gjøre hamburger til en sunnere matrett; lag hamburgeren selv! Dette er svært lett, tar kort tid og du får et mer smakfullt resultat. Velg karbonadedeig da det inneholder mindre fett. Bruker du dressing på hamburgeren kan du enkelt lage en sunn dressing selv.

Denne oppskriften gir cirka fire store hamburgere. Du kan tilsette hamburgeren de smakene du selv ønsker. For eksempel: Tabasco, hakket løk, hvitløk, hakket tomat, trøffelolje, chili, oregano eller rosmarin.

Ingredienser: 400 gram karbonadedeig, 1 egg, salt & pepper, ønsket krydder og fyll.
1.         Bland sammen karbonadedeigen, egg, salt & pepper og ønsket fyll.
2.         Form deigen til fire hamburgere.
3.         Stek hamburgeren på 200ºC. Snu burgeren når du ser at saft begynner piple opp fra kjøttet.

Kjempe enkelt!

Det sunneste og beste alternativet for hamburgerbrød er så klart å lage det selv. Lag deilige hamburgerbrød selv eller kjøp grove brød i butikken.

Tilbehør kan du velge helt selv. Sunt og friskt tilbehør kan være tomat, paprika, mango, rødløk, sukkererter eller stekt sopp. Bruk fantasien! Lag en dressing som passer til smaken på hamburgeren og tilbehøret.

hamburger

Planlegg dine matinnkjøp.
Planlegg det du skal handle før du kommer til matbutikken, så slipper du å kommer hjem med varer du ikke vil bruke eller som er usunne. Unngå å kaste mat fordi du aldri fikk tid eller anledning til å bruke det. For noen fungerer det å planlegge hele uken og handle kun en gang. Dette er som regel mest økonomisk. Finn ut hva som fungere best for dere. Et annet godt råd er å ikke gå til matbutikken sulten. Om man handler mat når man er sulten er sjansen for at man komme hjem med uplanlagte varer man ikke får bruk for større, siden kroppen roper etter rask energi som sukker og fett.

For mange barnefamilier er hverdagen svært hektisk hvor det er utfordrende å tenke kreativt og variert i matveien. Det har blitt svært populært å bestille matkasser de siste årene hvor matvarer og oppskrifter leveres direkte på døren. Dette kan være et godt alternativ for personer og familier som er svært opptatt i hverdagen. Hos noen matkasse-selskaper kan du velge hvor mange dager i uken du ønsker middag og hvilke type matkasse som passer dere. Dette kan være viktig om du har spesielle behov eller ønsker som sunnere matkasser eller allergi. Nettsider som saleduck.no publiserer gode tilbud for matkasser.

pizza