Stress er noe som vi alle håndterer veldig forskjellig. Stress er for mange ikke et problem men for noen få mennesker så kan stress virkelig være tungt. Det kan påvirke vår karriere, sosiale liv og ikke minst vår helse. Det finnes flere sykdommer hvor forskere mener det kan være relatert til stress.

Stress kommer i forskjellige former og vi stresser over forskjellige ting. Noen stresser med å ha et perfekt liv, andre stresser med økonomiske problemer og noen sliter med en alvorlig form for stress som viser seg som angst. Det er mange faktorer som påvirker hvordan vi håndterer stress og ikke minst hvordan vi agerer når vi er stresset. Det kan være veldig problematisk for personen det gjelder og ikke minst veldig vanskelig å finne en kur for dette.

Noen takler stress ved å f.eks gjøre hagearbeid, lage mat eller spille på nett. For andre så er problemet mer kompleks og dermed kan det være vanskelig å finne årsaken til stresset.

Mat kan være en del av løsningen

For å håndtere stress så må man se på alle aspekter ved livet. Som f.eks psyke, økonomi, sivil stand, helsetilstand og selvfølgelig kosthold. En faktor som vi vet påvirker stress, det er mat. Mat påvirker hele kjemien i kroppen og i denne artikkelen skal vi gå inn på de forskjellige matvarene som har en positiv effekt på stress.

Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes en del mat som kan forsterke stress, dette er ikke noe vi går inn på i denne artikkelen men det kommer vi garantert til å dekke i en senere artikkel.

Nøtter

Nøtter som f.eks pekan-nøtter er svært rike på Selenium og i tillegg så er de rike på antioksidanter som vi vet påvirker kroppen positivt. Det finnes i tillegg en rekke andre nøtter som kan påvirke stress positivt. Grunnen til dette er at de er rike på vitaminer som gir kroppen en riktig balanse.

Omega 3

Omega 3 finnes i både planter og fet fisk. Det finnes masse forskjellig forskning som viser at Omega 3 har en svært positiv innvirkning på våres mentale helse som igjen kan påvirke hvordan vi mennesker håndterer stress.

Egg

Egg er ikke bare godt men de er gode for kroppen og hjernen. Egg er rike på vitaminer og ikke minst proteiner men når det kommer til stress så er det trypthofan som er veldig interessant. Dette er et stoff som er med på å påvirke humør, søvn og hukommelse for å nevne noe. Det er alle faktorer som kan være med på å bestemme hvordan vi håndterer stress.

Trypthofan

Mørk sjokolade

Veldig mange jubler nok når de leser dette. Mørk sjokolade er rik på antioksidanter og amino. Det mest spesielle er igjen trypthotfan som vi vet har en veldig viktig funksjon når det kommer hvordan vi håndterer verden rundt oss.

Som du ser så er det veldig mange forskjellige matvarer som kan ha en positiv effekt på stress. Det som er viktig å tenke på her er at det garantert finnes veldig mange andre faktorer. Hvis du sliter med stress i dag så vil det kanskje ikke hjelpe å spise deg stressfri men det går an å inkludere dette i et «program» for å redusere stress.

Hvis du er usikker på hvordan ditt daglige kosthold blir påvirket av stress så kan vi anbefale deg å ta kontakt med en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å forstå ditt eget kosthold.