Det er ingen hemmelighet at kostholdet har mye å si for at du skal kunne prestere på ditt beste som idrettsutøver. Hvorvidt et vegetarisk eller vegansk kosthold kan kombineres med toppidrett har lenge vært omdiskutert, men noen utøvere har bevist at det er mulig.

Ekspertene er uenige

Fordi alle mennesker er satt sammen forskjellig, er det heller ikke et kosthold som passer alle. De fleste ernæringsfysiologene har i lang tid vært enige om at folk flest, og spesielt idrettsutøvere som presser kroppene sine til det ytterste, ikke kan tilføre kroppen alt den trenger via et plantebasert kosthold. Også Olympiatoppen er skeptiske til et vegansk kosthold blant toppidrettsutøvere – ikke fordi det er noe galt med kostholdet i seg selv, men fordi det er vanskelig å få til på en god måte når hverdagen er travel og det er mange begrensninger når man er mye på reisefot. Andre har vært mer nyanserte og mener det er mulig, men at det krever særdeles god kunnskap om ernæring og tett oppfølging fra ernæringsfysiologer eller leger. 

Men det er også en rekke ernæringseksperter som mener at toppidrettsutøvere kan klare seg helt utmerket på et vegetarisk så vel som vegansk kosthold, og flere toppidrettsutøvere har bevist at kroppen kan gjøre utrolige ting selv når den hovedsakelig er forsynt fra planteriket. Mange utøvere har også selv uttalt at de presterer bedre med et vegetarisk eller vegansk kosthold.

Bilde levert av Unsplash

I bedre form med vegetarisk og vegansk kosthold

Dokumentaren «The Game Changers» har fått mye oppmerket i idrettsverdenen, og filmens budskap er ganske enkelt at kroppen fungerer best på et plantebasert kosthold. Flere toppidrettsutøvere er overbevist om at de er langt raskere, sterkere og generelt i bedre form takket være et vegetarisk eller vegansk kosthold, og vi skal se på noen få eksempler.

Fotballstjernen Lionel Messi og en rekke andre profilerte fotballspillere følger et mer eller mindre fullstendig plantebasert kosthold og er overbevist om at det har hjulpet dem på banen. På fotballnyhetssiden fotballkanalen.com kan du lese mer om dine fotballhelter, og de har dessuten samlet gode spilletips og oddsbonuser hos norske bookmakere. Barcelona kjemper for eksempel alltid i toppen mot Real Madrid i La Liga, og Messi har i en årrekke vært blant toppscorerne. Det er ingen tvil om kostholdet fungerer for han.

Den legendariske friidrettsutøveren Carl Lewis, mannen bak ni olympiske gull, sier selv at karrieren nådde høydepunktet da han la om til et vegansk kosthold.

Tennisspilleren Martina Navratilova regnes som en av de beste kvinnelige tennisspillerne gjennom tidene, og hun sverget til et vegetarisk kosthold som toppidrettsutøver.

Blant listen av idrettsutøvere som sverger til et kosthold med lite eller ingen animalske produkter, finner vi også store, sterke utøvere innenfor ishockeyverdenen, kickboksing og ikke minst tyskeren Patrik Baboumian, som i 2019 satte verdensrekord i Strongman etter å ha levd et kjøttfritt liv i ti år.

Bilde levert av Unsplash

Vurderer du et vegetarisk eller vegansk kosthold?

Det som gjerne anbefales er å introdusere endringene gradvis. Istedenfor å totalvende kostholdet over natten, reagerer kroppen langt bedre på en gradvis tilvenning, enten ved å redusere mengder, kutte ut matgrupper gradvis eller en kombinasjon. En utfordring særlig mange opplever når de går over til et plantedominert kosthold er å få i seg nok proteiner, som er kroppens byggeklosser. Det aller beste er å introdusere disse kostholdsendringene i samhold med en lege og/eller ernæringsfysiolog for å være sikker på at kroppen er klar for den nye livsstilen.