Hva du spiser kan påvirke kroppen så den produserer mer talg og dermed også øker risikoen for at du får kviser. For å unngå kviser, er det noen typer mat du kan velge for å ta tilbake kontrollen og få en ren og pen hud. Kviser er noe som spesielt rammer unge mennesker, fra pubertetsalder, men som kan vare helt opp til førti årene – vanligvis.  En endring av matvanene kan minimere risikoen for kviser, fordi hvis du tilfører kroppen det huden trenger mye av kan det hjelpe med å holde den sunn og rask. Hvis huden er sunn og rask, vil funksjonen til talgkjertlene fungere best mulig så den gjør den jobben den skal. Det er viktig å understreke, at det ikke er hva du spiser som avgjør om du får kviser eller ikke, fordi dette avhenger av helt andre faktorer.

Hva gjør at vi går kviser

Årsaken til kviser er en blanding av hormoner, genetikk og talgproduksjonen. Hormoner er noe alle vet hva er fra puberteten, og det er nettopp disse hormonene som styrer produksjonen av talg. Det er ikke tilfeldig at du ser tenåringer med mange kviser, og det er fordi det skjer hormonelle forandringer i kroppen under puberteten. Disse forandringene kan påvirke talgkjertlene som styrer produksjonen av talg. Men det er ikke bare hormoner som har en påvirkning.

Uren og fettete hud kan kapsle inn de porene hvor hårsekken og talgkjertelen ligger. Hvis ikke det er fri vei fra porene og ut i det fri, vil det etter hvert oppstå en betennelse som lager det som vi kaller for kviser. Det er viktig å holde ansiktet fri for bakterier og annet, som kan blokkere porene, for å unngå kviser.

Sunn mat til å forebygge kviser

Gjennom kostholdet kan du faktisk hjelpe kroppen med å styre fuktbalansen og hjelpe talgkjertlene. Og dette gjelder spesielt for matvarer som frukt og grønnsaker. Dette er mat som er rike på vitaminer og andre næringsstoffer, som huden trenger mye av. Annen mat er fisk, som er rik på Omega-3 fettsyrer. Dette er en type fettsyrer som er veldig bra for  kroppen på mange måter, men det er nok ikke alle som vet at Omega-3 også egenskaper som forebygger betennelse. Siden kviser oppstår på grunn av betennelse i talgkjertlene, er fisk god mat til å forebygge kviser.  Fisk som er spesielt rike på Omega –3 er laks, for eksempel, som du finner i butikken overalt.

Unngå raske karbohydrater

Raske karbohydrater, som du finner i mye ferdigprodusert mat, er veldig usunt på mange måter, og det er også mat som indirekte påvirker hormonbalansen i kroppen. Hvis du unngår ferdigprodusert mat vil du redusere tilførselen av de usunne karbohydratene og kan fokusere på den sunne maten i stedet for. 

Kort oppsummert: Kostholdet i selg selv vil ikke gjøre du får mer kviser, men en endring av kostholdet kan påvirke om kroppen er motstandsdyktig mot betennelser, som lager kvisene. Spis mer av grønnsaker, frukt og fisk, og unngå matvarer med mye sukker (raske karbohydrater).