Et smørbrød består som regel av en skive brød med pålegg på, men det har ikke alltid vært slik. Opprinnelig ble brødet bare delt for hånden, og spist enten alene for seg selv, eller ved siden av annen mat. Etterhvert ble det mer vanlig å porsjonere brødet, og i middelalderen ble det også vanlig å skjære brødet i skiver, for så å legge eller smøre pålegg på. I begynnelsen besto nok pålegget i stor grad av enten kjøtt skåret i skiver eller fettholdige ”posteier”, eller en blanding av begge deler. Ettersom tidene har endret seg, har også smørbrødet gjort det samme, og tidlig på 1700-tallet begynte aristokratiet å få øynene opp for de forskjellige brødsortene som finnes, og lagde sine egne versjoner av smørbrødet. Det ”høyt belagte” smørbrødet var oppfunnet. smorbrodNorge, Sverige og Danmark I Norge er brødblingsen mest kjent fra frokostbordet og matpakka, det samme i Sverige, men i Danmark derimot, har smørbrødet fått tilnærmet status som nasjonalrett, og finnes i en mengde varianter. Så populære er de, at flere varianter har fått egne navn, og det finnes egne restauranter bare med fine smørbrød, belagt med store mengder av forkjellig pålegg av alle slag. I motsetning til i Norge består de danske smørbrødene ofte av det mørke rugbrødet, mens svenskene og finnene har en forkjærlighet for mørkt sirupsbrød. I USA brukes lyst sandwichbrød, gjerne parvis, noe som også har gitt navn til varianten, nemlig sandwich. Det samme på Island, og disse sandwichene inneholder ofte mer enn en type pålegg. Blant de mest kjente sandwichene finner vi Elvis Presleys berømte ”peanutbutter & banana” sandwich, som inneholdt nettopp det. Peanøttsmør og most banan. Godt, men kanskje ikke det sunneste man kan spise. Les også: http://www.mineoppskrifter.no/slik-bor-matpakken-pakkes-inn/ http://www.mineoppskrifter.no/lag-din-egen-luksusmatpakke/ http://www.mineoppskrifter.no/10-gode-rad-om-matpakker-til-barn/ http://www.mineoppskrifter.no/matpakker/

Mer om: Smørbrødet, bedre enn sitt rykte

Smørbrødet er en matrett vi alle kjenner godt; det har formet barndommens lunsjer og studentdager. Men ofte blir smørbrødets potensial for kulinarisk nytelse oversett. Kanskje fordi vi forbinder det med hastevakker og kjedelig mat. Men det er langt ifra sannheten; smørbrødet er i virkeligheten veldig allsidig og kan tilfredsstille mange forskjellige smaksløk.

I andre deler av verden, er smørbrødet betraktet som en delikatesse. I Danmark, for eksempel, er «smørrebrød» en nasjonalretten som feires for sine mange smakfulle komponenter. Fra de rike påleggvariantene som leverpostei og roastbiff, til luksuriøse sjømatvalg som reker og laks, er det danske smørrebrødet ingen enkel matbit.

En annen måte å se på det norske smørbrødet er som en kulinarisk tidskapsel. Tradisjonelle pålegg som brunost og rekesalat har blitt brukt i generasjoner, og for mange nordmenn kan smaken av et godt smørbrød vekke barndomsminner. Videre bidrar moderne innovasjoner som avokado-toast til å revitalisere smørbrødets popularitet blant en yngre generasjon.

Smørbrødet kan også være nøkkelen til et sunt kosthold. Med riktige valg av pålegg kan det være en kilde rik på fibre, protein og annen viktig næring. Noen forskere mener også at et høyt inntak av fullkorn kan redusere risikoen for mange sykdommer, inkludert hjertesykdommer.

Til slutt er det viktig å huske på at smørbrødet ikke må være kjedelig. Det er et blankt lerret for kreativitet. Fra hjemmelagde hummus-smørbrød til gourmet-versjoner med trøfler og caviar, kan smørbrødet skape en spennende lunsjopplevelse. Så kanskje det er på tide å gjenoppdage smørbrødet i all sin mangfold og kompleksitet. Det er virkelig et kulinarisk innslag som er bedre enn sitt rykte.