Et smørbrød består som regel av en skive brød med pålegg på, men det har ikke alltid vært slik. Opprinnelig ble brødet bare delt for hånden, og spist enten alene for seg selv, eller ved siden av annen mat. Etterhvert ble det mer vanlig å porsjonere brødet, og i middelalderen ble det også vanlig å skjære brødet i skiver, for så å legge eller smøre pålegg på.

I begynnelsen besto nok pålegget i stor grad av enten kjøtt skåret i skiver eller fettholdige ”posteier”, eller en blanding av begge deler. Ettersom tidene har endret seg, har også smørbrødet gjort det samme, og tidlig på 1700-tallet begynte aristokratiet å få øynene opp for de forskjellige brødsortene som finnes, og lagde sine egne versjoner av smørbrødet. Det ”høyt belagte” smørbrødet var oppfunnet.

smorbrodNorge, Sverige og Danmark
I Norge er brødblingsen mest kjent fra frokostbordet og matpakka, det samme i Sverige, men i Danmark derimot, har smørbrødet fått tilnærmet status som nasjonalrett, og finnes i en mengde varianter. Så populære er de, at flere varianter har fått egne navn, og det finnes egne restauranter bare med fine smørbrød, belagt med store mengder av forkjellig pålegg av alle slag.

I motsetning til i Norge består de danske smørbrødene ofte av det mørke rugbrødet, mens svenskene og finnene har en forkjærlighet for mørkt sirupsbrød. I USA brukes lyst sandwichbrød, gjerne parvis, noe som også har gitt navn til varianten, nemlig sandwich. Det samme på Island, og disse sandwichene inneholder ofte mer enn en type pålegg. Blant de mest kjente sandwichene finner vi Elvis Presleys berømte ”peanutbutter & banana” sandwich, som inneholdt nettopp det. Peanøttsmør og most banan. Godt, men kanskje ikke det sunneste man kan spise.

Les også:
http://www.mineoppskrifter.no/slik-bor-matpakken-pakkes-inn/
http://www.mineoppskrifter.no/lag-din-egen-luksusmatpakke/
http://www.mineoppskrifter.no/10-gode-rad-om-matpakker-til-barn/
http://www.mineoppskrifter.no/matpakker/