Endringer i matvaner
Mange tar også skrittet fullt ut og velger helt andre retter til for eksempel høytider, enn de man normalt forbinder med disse i utgangspunktet, og ikke rent sjelden leser man i media at folk velger for eksempel Pizza Grandiosa til jul. Hvilket er helt greit hvis man har lyst på det da denne retten er både hurtig og enkel å lage, og krever ikke spesielt mye av forberedelser eller innsats på kjøkkenet i ettertid. Nå skal man vel kanskje også være litt forsiktig med å kalle Pizza Grandiosa for hverken eksotisk eller spesielt kulturelt, og skal man tro på statistikkene er det heller ikke særlig annerledes lenger.
Da er det mer spennende å se på de flerkulturelle alternativene, for selv om enkelte folkegrupper av ulike religiøse årsaker for eksempel ikke feirer de samme høytidene på samme måte som man er vant til i Norge, har overraskende mange likevel en tilsvarende høytid hvor også maten spiller en viktig rolle i selve feiringen. Da kan det være en fin anledning til å lære disse bedre å kjenne, om ikke annet for matens skyld. Man behøver ikke utelukke tradisjonell norsk mat i sin helhet, men kanskje supplere litt og eksperimentere med andre spennende råvarer og retter på kjøkkenet.
Mer om: Matvaner gjennom tidene
Gjennom historien har matvaner endret seg drastisk basert på kulturell evolusjon, teknologiske fremskritt og endrede sosioøkonomiske forhold. I steinalderen var kostholdet hovedsakelig basert på jakt, fiske og innsamling av ville frukter og grønnsaker. Folk spiste etter sesongen og det som var tilgjengelig i naturen.
Med oppdagelsen av jordbruk og domesifisering av dyr rundt 10 000 år f.kr. så matvanene en betydelig endring. Ulike korn, kveg og fjærfe ble sentrale deler av kostholdet sammen med melkeprodukter. Matlagring ble også mulig, noe som førte til stabile matforsyninger gjennom året. I middelalderen introduserte krydderruter fra Asia en ny smaksdimensjon i europeisk matlaging, og luksuriøse ingredienser som krydder og sukker ble statussymboler.
Industritidsalderen på 1800- og 1900-tallet førte til en enda mer sentral endring i matvanene. Hermetisering, fryseteknologi, kjøleskap og masseproduksjon gjorde det mulig å konsumere mat fra alle verdens hjørner til enhver tid. Faste måltider hjemme ble erstattet med hurtigmat og halvfabrikater, mens usunne sukker- og fettholdige matvarer ble mer vanlig.
Fra slutten av 1900-tallet og fram til i dag har bevissthet rundt ernæring og helse ført til en viktig endring i matvanene. Det er nå viktigere enn noen gang å spise et balansert og variert kosthold, og det legges stor vekt på å spise mer grønnsaker, korn og mindre animalske produkter. Dessuten har fokuset på bærekraft og miljø også endret måten vi produserer, velger og konsumerer mat på.
Som vi kan se, blir matvaner hele tiden påvirket av kulturell, teknologisk og sosioøkonomisk utvikling. De fortsetter å endre seg og vil sikkert gjøre det i fremtiden.