Det kommer nok ikke som noen overraskelse at matvanene våre forandrer seg i takt med alt annet her i livet, noe som gir seg utslag i både hva vi spiser, og til hvilke tidspunkter vi spiser det. Man skal ikke så fryktelig mange år tilbake i tid før både pizza og kebab var eksotiske matretter de færreste hadde noe forhold til, og det eneste man kunne få kjøpt å spise etter butikkenes stengetid var en pølse i lompe, til nød i brød. Bensinstasjonene solgte hverken kald eller varm mat, og i hvert fall ikke dagligvarer slik vi kjenner det i dag.

Dette mangfoldet av kjente og ukjente retter gir et stort utvalg mat man for noen tiår siden ikke ville finne på norske matbord, med mindre man var enten spesielt interessert i mat, eller hadde noen spennende nye oppskrifter eller råvarer med seg hjem i kofferten etter et utenlandsopphold. I dag er det tilnærmet fri flyt av råvarer over hele verden, og all verdens kulturer deler villig vekk både av sine egne matretter og tilberedningsmetoder. Derfor finnes det i dag en mengde restauranter med både internasjonalt og eksotisk tilsnitt, og man kan spise autentisk mat fra hele verden nesten hvor man måtte ønske det. Også hjemme på eget kjøkken.

Nå er det ikke slik at man skal føle motvilje mot hverken fremmede kulturer eller maten deres, heller tvert imot, og er man det minste interessert i internasjonal cuisine lever man for øyeblikket så definitivt i en kulinarisk gullalder. Man kan la seg inspirere av utenlandske ingredienser og råvarer, og bringe disse med seg inn i norske retter for å gi dem et annerledes og eksotisk preg. Gode eksempler på slike ting er at det i den senere tid er blitt populært å blande litt chili i rødkålen til jul, eller kanskje spise kalkun eller and på nyttårsaften.

mat-historieEndringer i matvaner

Mange tar også skrittet fullt ut og velger helt andre retter til for eksempel høytider, enn de man normalt forbinder med disse i utgangspunktet, og ikke rent sjelden leser man i media at folk velger for eksempel Pizza Grandiosa til jul. Hvilket er helt greit hvis man har lyst på det da denne retten er både hurtig og enkel å lage, og krever ikke spesielt mye av forberedelser eller innsats på kjøkkenet i ettertid. Nå skal man vel kanskje også være litt forsiktig med å kalle Pizza Grandiosa for hverken eksotisk eller spesielt kulturelt, og skal man tro på statistikkene er det heller ikke særlig annerledes lenger.

Da er det mer spennende å se på de flerkulturelle alternativene, for selv om enkelte folkegrupper av ulike religiøse årsaker for eksempel ikke feirer de samme høytidene på samme måte som man er vant til i Norge, har overraskende mange likevel en tilsvarende høytid hvor også maten spiller en viktig rolle i selve feiringen. Da kan det være en fin anledning til å lære disse bedre å kjenne, om ikke annet for matens skyld. Man behøver ikke utelukke tradisjonell norsk mat i sin helhet, men kanskje supplere litt og eksperimentere med andre spennende råvarer og retter på kjøkkenet.