Psykisk helse er en viktig komponent i et individs generelle velvære, og det finnes flere måter å styrke den mentale helsen på.

Man kan for eksempel arbeide med å redusere stress, forbedre søvnmønstre og delta i fysisk aktivitet. Men visste du at maten du spiser også kan påvirke din psykiske helse?

Angstklinikken er spesialister på behandling av angst, men psykologene hos Angstklinikken anbefaler også å ta hensyn til kostholdet for å forbedre den mentale helsen.

I denne artikkelen vil vi fokusere på matvarer som kan bidra til å forbedre psykisk helse, og som kan redusere angsten.

Fisk og Omega-3 fettsyrer

Fisk som laks, makrell og sild er rike på omega-3 fettsyrer, som er essensielle for god hjernefunksjon og psykisk helse. Studier har vist at omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere symptomer på angst og depresjon. Hvis du ikke spiser fisk, kan du også finne omega-3 i linfrø, valnøtter og chiafrø.

Grønne bladgrønnsaker

Grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanterm som kan forbedre psykisk helse. De inneholder også folat, et viktig B-vitamin som bidrar til produksjonen av nevrotransmittere som serotonin og dopamin. Disse kjemikaliene er viktige for regulering av humør og følelser, og et tilstrekkelig inntak av folat kan redusere risikoen for angst og depresjon.

Fermentert mat

Fermentert mat som yoghurt, kefir, kimchi og surkål inneholder probiotiske bakterier som kan være gunstige for tarmhelsen. Forskning viser at det er en sterk sammenheng mellom tarmhelse og psykisk helse, og et balansert mikrobiom kan bidra til å redusere angstsymptomer. Ved å inkludere fermenterte matvarer i kostholdet ditt, støtter du en sunn tarmflora og dermed din psykiske helse.

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade er ikke bare deilig, men det har også noen helsemessige fordeler. Kakao inneholder flavonoider, en type antioksidant som har vist seg å forbedre hjernens funksjon og humør. Mørk sjokolade kan også bidra til å redusere stresshormonet kortisol, som er knyttet til angst. Velg en sjokolade med minst 70% kakao for å dra nytte av disse fordelene.

Nøtter og frø

Nøtter og frø er næringsrike matvarer som inneholder sunne fettstoffer, proteiner og fiber. De er også rike på magnesium, som spiller en viktig rolle i å regulere nervesystemet og redusere angstsymptomer. Magnesiummangel kan forverre angstsymptomer, så det er viktig å få i seg nok av dette mineralet. Gode kilder til magnesium inkluderer mandler, cashewnøtter, gresskarkjerner og solsikkefrø.

Bær og frukt

Bær og frukt som blåbær, jordbær, bringebær og appelsiner er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter som bidrar til å beskytte hjernen og forbedre psykisk helse. De inneholder også fiber, som hjelper til med å opprettholde en sunn tarmflora og støtter en god psykisk helse. Vitamin C, som finnes i frukt som appelsiner og kiwi, er spesielt viktig for å redusere stress og angst.

Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter som havregryn, quinoa og brun ris er rike på komplekse karbohydrater, som gir en jevn energitilførsel og holder blodsukkernivået stabilt. Svingninger i blodsukkeret kan føre til humørsvingninger og angst, så det er viktig å inkludere fullkornsprodukter i kostholdet ditt. Disse matvarene inneholder også B-vitaminer og magnesium, som er viktige for å støtte god psykisk helse.

Viktig med sunt kosthold

Et sunt kosthold er en viktig del av et helhetlig behandlingsopplegg for å forbedre psykisk helse og redusere angstsymptomer. Ved å inkludere matvarer som er rike på næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, vitaminer, mineraler og antioksidanter, kan du gi kroppen og hjernen din det den trenger for å fungere optimalt.

 Ved å kombinere sunne matvaner med profesjonell veiledning og terapi, kan du jobbe mot å forbedre din psykiske helse og mestre angst på en effektiv måte.