Billig mat…

I dag er det mange som irriterer seg over at sunn mat ofte koster mer enn usunn mat. Det er en frustrerende realitet for mange som ønsker å spise sunt, men som ikke har råd til det.

Hvorfor er det egentlig slik? Er det en reell forskjell i produksjonskostnader eller er det andre faktorer som spiller inn?

Hvorfor er det dyrt for sunn mat?

Det finnes en rekke faktorer som kan gjøre at sunn mat er dyrere enn usunn mat. En av de mest åpenbare faktorene er produksjonskostnadene. Sunne matvarer krever ofte mer tid og innsats å dyrke, høste og produsere enn usunne matvarer.

Eksempelvis tar det lengre tid å dyrke økologiske grønnsaker som ikke bruker kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. Samtidig er det dyrere å produsere matvarer som er naturlig fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.

Forbrukslån og spisemønstre

Mange forbrukere med lav inntekt velger usunne matvarer fordi varene er billigere og mer tilgjengelige. Når man ikke har råd til å kjøpe sunne matvarer på grunn av høye priser, er man derfor avhengig av rimeligere alternativer som har et høyere innhold i fett, salt og sukker.

Noen velger derfor å ta opp billige forbrukslån slik at man får råd til sunn og god mat. Å investere i sunn mat kan ha langsiktige helsemessige fordeler, så lenge man har råd til å betale ned lånet man har tatt opp.

Tips til sunn og billig mat

1. Unngå å kjøpe brød i butikken. Kjøp heller ingredienser og bak dine egne brød – helst grove brød.

2. Plukk bær og sopp i naturen i stedet for å kjøpe. Ved å plukke når det er sesong kan du fryse ned det du har til overs slik at du har til senere anledninger.

3. Du har kanskje kommet over flere «3 for 2»-tilbud nu har vært på butikken? Da bør du gå fort videre hvis du uansett bare skal ha én.

4. Ferdigretter er ofte praktisk å kjøpe i en hektisk hverdag, men det anbefales likevel å styre unna slike middager da det ofte er både dyrt og usunt.5. Er du en av mange som kjøper lunsj når du er på jobb? Dette blir gjerne dyrt med mindre kantinen er relativt billig. Ved å lage din egen matpakke kan du spare veldig mye penger gjennom et år. Det ser kanskje ikke like flott ut, men det gir noen enorme besparelser.

.