Sodd er en tradisjonell norsk rett som har sin opprinnelse i Trøndelag, men som er kjent og elsket over hele landet. Denne deilige gryteretten kombinerer kraftige smaker fra kjøttboller, poteter og grønnsaker, og er et varmende og mettende måltid som passer perfekt for kalde vinterdager eller som festmat for spesielle anledninger. Retten er ofte servert på konfirmasjon, bryllup, og begravelser i Trondheim med omegn.

Foto: Timo Klostermeier

Ingredienser:

500 g storfekjøtt, i terninger

500 g fårekjøtt, i terninger

500 g poteter, skrellet og kuttet i terninger

2 store gulrøtter, skrellet og kuttet i terninger

1 stor løk, finhakket

1 liter vann

2 terninger kjøttbuljong

1 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts allehånde (valgfritt)

1 laurbærblad (valgfritt)

Kjøttboller:

300 g kjøttdeig (blandet storfekjøtt og svin)

1 egg

2 ss potetmel

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1/4 ts muskat (valgfritt)

Fremgangsmåte:

Forbered kjøttbollene ved å blande kjøttdeig, egg, potetmel, salt, pepper og eventuell muskat i en bolle. Bruk hendene eller en skje for å blande ingrediensene godt sammen. Form deretter små kjøttboller og legg dem til side.

I en stor gryte, tilsett vann, kjøttbuljong, storfekjøtt og fårekjøtt. Kok opp og skum av eventuelt skum som dannes på overflaten. Reduser varmen og la det småkoke i omtrent 1 time, til kjøttet er mørt.

Tilsett poteter, gulrøtter og løk i gryten. Kok videre i omtrent 20 minutter, til grønnsakene er møre, men ikke overkokt.

Forsiktig legg kjøttbollene i gryten og la dem trekke i kraften i 10-15 minutter, til de er gjennomkokt. Ikke rør for mye, så kjøttbollene ikke faller fra hverandre.

Smak til med salt, pepper og allehånde og eventuelt laurbærblad. Fjern laurbærbladet før servering.

Server sodd i dype tallerkener, sammen med flatbrød og/eller tykklefse. Eventuelt kan du også servere sodd med tyttebærsyltetøy for en søt og syrlig smakskontrast.