Ingredienser
1-4 aubergine avhengig av størrelse olje, stangselleri sukker, revet sjokolade kapers, oliven, salt, pepper
Tilberedning
Vask og tørk aubergine, skjær vekk stilkfestet, del i skiver og deretter i terninger – skinnet skal være med. La det frese en stund i olje. Velg ut de fineste stilkene fra sellerien, skrell av evt trådete partier og del i 10-15 cm lengder. Stekes i olje til det er sprøtt. Ha selleri og aubergine sammen, hell av mest mulig av oljen, tilsett en klype sukker, en liten skje revet mørk kokesjokolade, et fingerbøl med vineddik, 1 ss kapers, til slutt noen stenfrie oliven, gjerne både grønne og lillasvarte. Smak til med salt og pepper og litt Fungi soppekstrakt, la det hele trekke litt over varmen en stund til. Serveres til stekt eller grillet fisk og kjøtt, eller som liten smårett på ristet brød.

Mer om Melanzane alla siracusana

«Melanzane alla siracusana» er en tradisjonell siciliansk rett som er populær i hele Italia og utlandet, kjent for sin rike sammensetning av smaker. Den tar navnet sitt fra byen Siracusa, en kystby på den italienske øya Sicilia. Selv om oppskriften kan variere litt avhengig av region, beholder den alltid sin unike sicilianske identitet. Rettens hovedingrediens er aubergine, men det er kombinasjonen med andre ingredienser som gir den sin distinkte smak.

Oppskriften begynner med utvelgingen av auberginer, som bør være friske og faste. De skjæres i skiver, saltet og la til å hvile for å fjerne den bitre saften. Deretter stekes de i olivenolje til de er gylne. I den tradisjonelle «Melanzane alla siracusana» oppskriften, blandes så de stekte aubergineskivene med en saus laget av ferske tomater, løk, hvitløk, oliven, kapers og urter som basilikum og persille. Noen ganger legges det også til rød chili for å gi retten litt ekstra krydder.

Rettens karakteristiske sicilianske smak kommer fra den gunstige beliggenheten til byen Siracusa, som har en rik tilgang på ferske lokale råvarer. Spesielt kjent er de smakfulle tomater fra regionen, mens de håndplukkede oliven og kapers bidrar til rettens særegne, rike smak.

«Melanzane alla siracusana» serveres vanligvis som en forrett, men det kan også fungere godt som en lett hovedrett. Det anbefales å servere retten ved romtemperatur for å forsterke auberginens smak, mens den syrlige tomatsausen gir den en forfriskende kvalitet. I tillegg går det godt sammen med et glass siciliansk rødvin som Nero d’Avola eller Cerasuolo di Vittoria.

Selv om «Melanzane alla siracusana» er en tradisjonell Siciliansk rett, har den vunnet popularitet langt utover Italia på grunn av sin appetittvekkende smak og ernæringsverdi. Aubergine er en utmerket kilde til kostfiber, vitaminer og mineraler, og tilsettelsen av tomater, løk, hvitløk, oliven og urter øker helsefordelene ytterligere. Det er også lavt i kalorier og kan inkluderes i diettplanene for de som prøver å opprettholde en sunn vekt.

«Melanzane alla siracusana» er mer enn bare en rett; det er et perfekt eksempel på Siciliansk matkultur og historie. Med sin enkle forberedelse og komplekse smaker representerer det den landlige sjarmen og det gastronomiske mangfoldet Sicilia er kjent for. Fra rustikke gårdskjøkken til høyt rangerte restauranter, fortsetter denne uforglemmelige retten å begeistre matelskere over hele verden.