Ingredienser

2,5 dl kremfløte
4 dl melis (200 g)
1 ss glukose
3-4 ss sterk kaffe
4 ss smør
4 ts vaniljesukker

Tilberedning

Kle en form på ca 18×20 cm med aluminiumsfolie (jeg har best erfaring med matpapir). Smør folien med olje.

Bland fløte, sukker og glukose i en tykkbunnet kjele. Kok opp under omrøring.

La blandingen boblekoke uten omrøring til den begynner å tykne. Tilsett resten av ingrediensene og kok videre til karamellene holder karamellprøven.

Fyll karamellene i formen og la den stivne i romtemperatur.

Ta karamellplaten opp av formen og fjern folien. Skjær karamellene i biter med en skarp kniv og pakk dem i cellofanpapir eller biter av stekeposer.

Skulle karamellene sukre seg smaker de like godt, og blir bare en fin variant til alle seige karameller.

Karamellprøven:
Hell noen dråper karamellrøre i et glass med kaldt vann. Går det å forme en kule av røren er karamellene ferdige. Kulen må ikke være for hard – da blir karamellene harde å spise og vanskelige å skjære opp. Men den må selvsagt ikke være for myk. Da vil ikke karamellene bli stive nok. Er karamellene i hardeste laget, kan du tilsette litt fløte og gjøre karamellprøven på nytt. Er karamellene for myke er det bare å koke noen minutter til.