Et vidt anvendt og potensielt farlig kjemikalie som er verre for helsen din enn alkohol, nikotin og mange medikamenter, befinner seg uten tvil i mange av de matvarene du spiser til daglig. La meg introdusere det tredje krydderet (MSG).


MSG blir tilsatt til tusenvis av de matvarene du og familien din jevnlig spiser, særlig hvis du spiser bearbeidede matvarer eller på restauranter.

Uheldigvis er det tredje krydderet ett av de verste tilsetningsstoffene på markedet og blir brukt i bokssupper, bakverk, kjøttprodukter, salatdressinger, frosne middagsretter osv.

Det finnes på ditt lokale supermarked og på restauranter, i din barns skolekantine og helt overraskende, i noe ferdig babymat og visse morsmelkserstatninger.

Det tredje krydderet er noe annet enn krydder som salt og pepper for det framhever faktisk matvarenes smaker, som  får forarbeidet kjøtt og frosne middagsretter til å smake friskere og dufte bedre, akkurat som at det gjør salatdressinger mer velsmakende og bokssupper mindre «boksete».

Det tredje krydderets fordeler er åpenlyse for matvareindustrien, men dette tilsetningsstoffet kan langsomt og helt symptomløst volde stor skade på helsen din.

Hva er helt presist det tredje krydderet (glukamat, mononatriumglutamat, MNG, natriumsalt av glutaminsyre, E-620 – E-625, MSG)?

I 1908 ble det tredje krydderet funnet opp. Japaneren Kikunae Ikeada var mannen som identifiserte denne naturlige, smaksforsterkende substansen i havtang.

Ved å ekstrahere en liten del fra denne substansen ble han i stand til å skape det syntetiske tilsetningsstoffet «det tredje krydderet» og sammen med en partner startet han firmaet Ajinomoto som i dag er verdens største produsent av dette krydderet (og som interessant nok også er medisinprodusent).

Det tredje krydderet virker ved å lure tungen din med en stort sett ukjent femte smaksopplevelse: Umami.

Umami er smaken av glukamat og er en yndet aroma funnet i mange japanske matvarer, bacon og altså også i det giftige tilsetningsstoffet MSG. Det skyldes smaken av umami at matvarer med det tredje krydderet for mange mennesker smaker bedre enn matvarer uten dette tilsetningsstoffet.

Hvorfor er det tredje krydderet så farlig?

Mononatriumglutamat er et excitotoksin, noe som betyr at det overstimulerer cellene dine slik at de ødelegges eller dør, med hjerneskade til følge i varierende grad – og kan potensielt trigge eller forverre læringsvansker, Alzheimer, Parkinson, amytrofisk sklerose m.m.

Ved regelmessig inntak av det tredje krydderet sees:

• Overvekt
• Øyeskader
• Hodepine
• Tretthet og forvirring
• Depresjon
• Følelsesløshet
• Varmefornemmelser
• Prikken
• Press eller stramhet i ansiktet
• Brystsmerter eller pustebesvær
• Kvalme
• Rask hjerterytme
• Døsighet
• Svakhet

Visste du at det tredje krydderet også gjør deg FET?

Jeg ble sjokkert, da jeg fant ut dette. Det verste av det hele er at man har visst at MSG gjør oss fete i mer enn 30 år.

Hvis du vil ha flere bevis så se på National Library of Medicines hjemmeside, www.pubmed.com, og søk på «MSG Obese», og du vil her finne over 100 undersøkelser om det tredje krydderet.

Ja, gå inn på www.pubmed.com og søk på «MSG Obese». Jeg er sikker på at du vil bli like sjokkert som jeg ble!

Det tredje krydderet gjør både deg og meg fete med å forandre den mengden av insulin kroppen skiller ut.

Tips for å unngå MSG i maten din

Som hovedregel kan man si at hvis en matvare er forarbeidet kan man vel regne med at den inneholder det tredje krydderet (eller et pseudonym for dette). Så hold deg til hele, ubearbeidde, friske matvarer i kosten din og du kan på den måten unngå dette giftstoffet.

Ja, hvis du spiser økologisk kjøtt, egg, fisker, frukt og grønnsaker osv., skyllt med rent vann vil du ikke bare unngå å innta MSG, men du vil også spise de best tenkelige matvarene for helsen din.

Og les ingredienslister og overvei:

1. Jo lengre holdbarhetsdato, jo verre er denne matvaren for deg.
2. Hvis forfedrene dine ikke spiste denne matvaren for 10.000 år siden, skal du heller ikke.
3. Hvis du ikke kjenner en ingrediens, skal du være svært forsiktig.

Et annet sted du er nødt til å passe på med hensyn til MSG er på restauranter. Du kan selvfølgelig spørre kelneren om det er retter uten dette tilsetningsstoffet eller spørre om det er mulig ikke å få det tilsatt, men det eneste stedet du kan være helt sikker på hva som er i maten din er selvfølgelig på ditt eget kjøkken.

MSG er ikke noe jeg ønsker i kroppen min. Jeg er normalt god til å lese ingredienslister og 99 % av det, jeg spiser er likevel matvarer som økologisk kjøtt, fisker, frukt, grønnsaker osv., noe som er hovedårsaken til at vintre med sykdom er blitt skiftet med ut helse og overskudd.

Vær på vakt. Du er nødt til å studere innholdet av matvarer med stor omhu. De snedige matvareprodusentene prøver å skjule det faktumet at de har tilsatt MSG ved å bruke forskjellige andre navn.

Så vær også på vakt overfor «uskyldige» navn slik som hydrolysere vegetabilsk protein, gelatin, gjærekstrakt, rissirup eller brunrissirup.

Jeg vet godt at det kan være en smule forvirrende, men les om ingrediensene før du kjøper noe og hvis du så ikke er sikker, så ikke kjøp det, og velg i stedet noe som du vet er sunt.

En god helse har du rett til å ha. Begynn å lese ingredienslister, gi kroppen din riktig næring, og du vil bli overrasket over de resultatene du vil oppleve i kroppen din, slik som mer energi, mindre sykdom, vekttap osv.