Ingredienser:

* Havregryn * Knuste corn flakes * Solsikkekjerner * Sesamfrø * Kli * Rosiner, tørket papaya, hakkede nøtter, tørkede bananer

Tilberedning:

Det har jeg i en langpanne og drypper en blanding av honning og soyaolje over. Setter det i stekeovnen på 120-150 grader i en halv times tid, til det er passelig sprøtt.

Mer om Musli

Musli er en blanding av frokostblanding som ofte består av en variasjon av fullkorn, nøtter og frukt, og er kjent for å være en sunn og næringstett måltidsmulighet. Blant hovedingrediensene er havregryn, hvete, rug og bygg, som alle inneholder sunt fiber som bidrar til en god fordøyelse. I tillegg kan musli inneholde en rekke andre næringsrike ingredienser som hakkede nøtter, rosiner, frø, og til og med sjokolade eller honning for å legge til litt naturlig sødme.

Musli ble opprinnelig utviklet på begynnelsen av 1900-tallet av den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Benner. Han overså en klinikk i Zurich, Sveits, hvor han begynte å servere muesli som en del av pasientenes diett. Han trodde fast på at en diett rik på fersk frukt og grønnsaker var nøkkelen til god helse. Bircher-Benner introduserte musli som en «helbredende mat» for sine pasienter. Den opprinnelige Bircher-muslien ble ofte tilberedt ved å bløtlegge havregryn i vann eller sitronsaft over natten, og deretter tilsette revet eple og nøtter rett før servering.

Det er mange forskjellige oppskrifter laget med musli, den mest populære er den kalde versjonen som serveres med yoghurt eller melk. En varm versjon av musli, ofte referert til som «grøt», kan også tilberedes ved å koke musli i vann eller melk. Dette gir en varm og nærende frokost som kan serveres med frukt eller honning. Musli kan også brukes som en ingrediens i hjemmelaget brød, energibarer eller andre bakverk.

Musli har mange helsefordeler. Den er rik på kostfiber, som er viktig for fordøyelseshelse og kan bidra til å forebygge forstoppelse. Den inneholder også sunne fettsyrer, protein og ulike vitaminer og mineraler. Musli kan hjelpe deg å føle deg mett og tilfreds, noe som kan bidra til å kontrollere vekt og forhindre overspising. I tillegg, siden den inneholder komplekse karbohydrater, gir musli en jevn og langvarig energiløslatelse, noe som gjør det til en utmerket frokostvalg for de som trenger langvarig energitilførsel.

Til tross for de mange helsefordelene musli gir, er det viktig å merke seg at noen typer musli kan inneholde store mengder tilsatt sukker eller salt, som kan øke inntaket av disse næringsstoffene. Det anbefales derfor å sjekke ernæringsinnholdet nøye før du kjøper. Selv om musli er en sunn frokostvalg, bør den, som alle matvarer, inngå i en balansert diett og ikke konsumeres i overkant.

Uansett om det er til frokost, lunsj, mellommåltid eller middag, og uavhengig av om det er Sveitsisk, Tysk, eller hjemmelaget, er musli et sunt og tilfredsstillende valg for de som ønsker et næringsrikt måltid.