Ingredienser
1-2 dl. skoldede mandler 1 knivsodd salt 1 banan 1 liter vann
Tilberedning
Mal mandlene helt fint på hurtigmikser med 1 dl. av vannet, helst kokende. Tilsett salt og banan og kjør at par minutter til. Tilsett resten av vannet gradvis.

Mer om emnet: Nøttemelk

Nøttemelk har blitt utrolig populært over hele verden de siste årene, og Norge er ikke noe unntak. Dette er i stor grad takket være en økende interesse for vegetariske og veganske dietter, samt bekymring for helse og miljøet. Men hva er dette trendy produktet, og hvorfor velger flere og flere nordmenn å inkludere det i kostholdet sitt?

Nøttemelk er, enkelt forklart, en væske laget ved å blande nøtter og vann, for så å sil av de faste stoffene. De mest populære variantene er laget av mandler, cashewnøtter og hasselnøtter, men det finnes også nøttemelk laget av andre typer nøtter. Det er viktig å merke seg at nøttemelk teknisk sett ikke er melk, slik vi vanligvis forstår det, ettersom det ikke er noe dyrisk produkt. På grunn av dette er nøttemelk et ypperlig alternativ for de som ikke tåler laktose, eller som ønsker et plantebasert alternativ til meieri.

Når det gjelder næringsverdi, er det noen forskjeller å merke seg. Nøttemelk inneholder generelt mindre protein og kalsium enn kumelk. På den annen side, er det lavere i mettet fett og har ingen kolesterol, noe som kan være til fordel for hjertehelsen. I tillegg er mange typer nøttemelk nå beriket med ekstra-næringsstoffer, for eksempel kalsium og vitamin D, for å sikre et høyt ernæringsinnhold.

Environmental Impact er et annet område hvor nøttemelk skiller seg ut. Produksjonen er vanligvis mindre ressursintensiv og forårsaker mindre utslipp av klimagasser enn produksjon av meieriprodukter. Imidlertid er det viktig å merke seg at vannforbruket kan være høyere for visse typer nøttemelk, for eksempel mandelmelk. Dette er et viktig vurderingspunkt for forbrukere som er opptatt av bærekraft.

Selvfølgelig er smaken og teksturen på nøttemelk også forskjellig fra kumelk, og dette kan være en ulempe for noen mennesker. De fleste vil beskrive smaken som mer subtil, mens teksturen kan være litt mer vandig. Likevel, med et mangfold av merker og varianter tilgjengelig, er det sannsynlig at du vil finne en nøttemelk du liker.

Til slutt, velger stadig flere nordmenn å inkludere nøttemelk i kostholdet. Enten de er drevet av helsehensyn, dyrevelferd, eller miljøaspekter, gir nøttemelk et godt alternativ til tradisjonelle meieriprodukter.